1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Škoda Electric testuje v Plzni trolejbus pro 4 bulharská města

Skoda PlzenPlzeň - Škoda Electric testuje v plzeňských ulicích první trolejbus ze zakázky na sto vozidel pro čtyři bulharská města. Po ukončení zkušebního provozu zamíří do severobulharského Plevenu.

Další trolejbusy budou dodány do Staré Zagory, Varny a Burgasu. Jde o kontrakt za 1,2 miliardy korun. ČTK to řekla mluvčí skupiny Škoda Transportation Lubomíra Černá.

"Tyto významné zakázky jsou vyráběny v souběhu s jinými. Byli jsme postaveni před úkol vyrábět po dobu několika měsíců 1,5 trolejbusu denně, přičemž trolejbus pro každou zakázku se liší nejen v barevném provedení, ale i v technických specifikacích podle požadavků zákazníka. Na jaře předvedeme delegacím jednotlivých měst jejich vozy v naší společnosti," řekl ředitel divize Trolejbusy Karel Majer. Projekt podpořil evropský operační program Životní prostředí.

Kontrakt zastřešuje město Burgas. Škoda Electric vyrobí vozy typu Škoda 26 Tr. Pro Pleven je určeno 40 vozů, pro Burgas 22, pro Varnu 30 a osm trolejbusů zamíří do Staré Zagory. Trolejbusy s klimatizací a audiovizuálním systémem jsou vybaveny pomocným dieselagregátem pro jízdu i mimo trakční vedení. Významnou úsporu elektřiny a snížení nákladů na údržbu zajistí asynchronní trakční motor a mikroprocesorově řízený napěťový střídač s možností rekuperace, řekl Majer.

Výrobce dodá vozidla do Bulharska ve druhém a třetím letošním čtvrtletí. Plzeňská společnost letos plánuje vyrobit více než 300 trolejbusů, třikrát více než loni. Kromě Bulharska zamíří do Rigy, Bratislavy, Szegedu a do několika českých měst. V roce 2012 podnik utržil 3,3 miliardy korun, meziročně o desetinu více. Na lonský rok plánoval téměř čtyři miliardy Kč.

10.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...