1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Škoda Electric zahájila sériovou výrobu 50 trolejbusů pro Sofii

Skoda PlzenPlzeň - Plzeňská Škoda Electric zahájila sériovou výrobu 50 trolejbusů pro Sofii. Tento týden vypraví do Bulharska prvních pět osmnáctimetrových nízkopodlažních kloubových vozidel typu Škoda 27 Tr.

Celá dodávka v hodnotě 700 milionů korun bude ukončená v září. ČTK to řekla manažerka podniku Jitka Lišková.

"Trolejbusy v typických modrožlutých barvách jsou vybavené pomocným dieselagregátem a mohou tak jezdit i mimo dosah trakčního vedení. Ve vozech je výkonná klimatizace," dodala. V Sofii slouží čtvrtým rokem 30 dvanáctimetrových škodováckých trolejbusů typu 26 Tr.

Nové dodávky pro Sofii podpořil evropský operační program Regionální rozvoj 2007 až 2013. Škoda Electric uzavřela kontrakt loni v červnu po vítězství ve výběrovém řízení vyhlášeném sofijským dopravním podnikem. V tendru porazila konkurenty z Ukrajiny a Ruska.

Ve druhém a třetím čtvrtletí dodá plzeňský podnik 100 vozů 26 Tr také do dalších bulharských měst - Burgasu, Varny, Staré Zagory a Plevenu. Kontrakt má hodnotu 1,2 miliardy korun.

V minulých letech dodala Škoda Electric do Bulharska přes 500 trolejbusů. "V současnosti jsme největším evropským výrobcem těchto ekologických vozidel. Abychom pokryli požadavky na všechny získané zakázky, vyrábíme kolem 30 trolejbusů měsíčně, více než trojnásobek než loni," dodal ředitel divize Trolejbusy Karel Majer.

Plzeňská firma letos plánuje vyrobit více než 300 trolejbusů, třikrát více než loni. Kromě Bulharska zamíří do Rigy, Bratislavy, Szegedu a ČR. V roce 2012 podnik utržil 3,3 miliardy korun, meziročně o desetinu více. Loni plánoval téměř čtyři miliardy Kč.

07.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...