1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Škoda Transportation a Alstom chtějí dodávat vlaky do Německa

TrainPlzeň - Výrobce lokomotiv a trolejbusů Škoda Transportation a firma Alstom vytvořily konsorcium, které chce dodávat vlakové soupravy pro projekt Rhein-Ruhr-Express (RRX) v Severním Porýní-Vestfálsku.

Konsorcium už se kvalifikovalo do tendru na dodavatele. Obě firmy vyvíjejí společně pro tento projekt nové elektrické příměstské dvoupodlažní soupravy, informoval ČTK mluvčí Škody Transportation Michal Tobrman.

Převážně čtyřvozové jednotky budou založeny na osvědčených a vyzkoušených, ekologicky šetrných technologiích obou výrobců. Soupravy budou využívat rekuperaci energie, budou mít vysokou schopnost akcelerace, díky které se flexibilně začlení do provozu smíšené železniční dopravy. Nová nízkopodlažní vozidla pro RRE budou mít kapacitu 400 míst k sezení a budou s bezbariérovým nástupem.

V rámci projektu RRX bude v Německu použit nový koncept výběrového řízení, známý například z Británie. V rámci zakázky bude výrobce vlaků dělat také údržbu a servis po dobu 30 let, čímž se optimalizují celkové náklady v době životnosti vozidla. "Nikdo nezná vlak lépe než společnost, která jej vyrobila. Je proto nanejvýš smysluplné ponechat servis a údržbu v rukou výrobců," uvedli Martin Lange a Zdeněk Majer z konsorcia Škoda Transportation a Alstom.

Severní Porýní-Vestfálsko je největší průmyslová aglomerace v Evropě. Projekt Rhein-Ruhr-Express spojí největší města v Severním Porýní-Vestfálsku jako Kolín nad Rýnem, Leverkusen, Düsseldorf, Duisburg, Bochum, Dortmund a Bielefeld. Síť se bude postupně rozšiřovat směrem na jih až ke Koblenzu v Porýní-Falcku. Šest nových tras by podle zadání mělo být otevřeno v prosinci 2018.

Škoda Transportation se zaměřuje na vývoj a výzkum a její produkty jsou úspěšné na mezinárodním trhu. K předním produktům Škody Transportation patří elektrické vlakové soupravy, kterých bylo vyrobeno již více než 200. V červnu získala plzeňská Škodovka kontrakt na dodávku šesti dvoupodlažních elektrických souprav push-pull včetně lokomotiv pro Deutsche Bahn Regio, které budou jezdit v Bavorsku.

Alstom je jediný výrobce železničních systémů, který nabízí i údržbu, servis a modernizaci kolejových vozidel, stejně jako komponenty pro všechny dopravní systémy v Německu.

18.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...