1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Speciální metoda povlakování získala zlatou sošku

steel factory3Prestižní soškou zlatého draka se pyšní dceřiná společnost Třineckých železáren firma VÚHŽ v Dobré spolu se svým obchodním zastoupením v Polsku firmou IceTech Polska.

 

Na soutěži veletrhu Eurotool v Krakově získali cenu Smok Wawelski, prestižní ocenění kvality potvrzují výjimečnost technologie povlakování.

Firma VÚHŽ v Dobré se pyšní technologií povlakování PACVD (Plasma Assisted Chemical Vapour Deposition), která umožňuje také speciální úpravu povrchu dutin a otvorů nástrojů a strojních dílů. V tom je výjimečná. „Jde o velmi efektivní metodu, která zvyšuje životnost takto upravených materiálů. A to až šestkrát. Povlaky PACVD například výrazně zvyšují životnost nástrojů a forem pro tlakové lití barevných kovů, čímž se snižují náklady na jejich údržbu,“ vysvětluje ředitel divize Povlakovna Ing. Slavomír Hořejš.

PACVD technologie ve VÚHŽ umožňuje povlakovat také těžké, rozměrné a tvarově komplikované formy homogenním povlakem. „Prakticky byly povlakovány formy až do hmotnosti přesahující tunu. Tato technologie garantuje stejnorodý povlak po celé ploše, a to i u velmi tvarově komplikovaných forem,“ dodává Slavomír Hořejš.

Metoda PACVD je povlakování nástrojů při mnohem nižších teplotách než u konvenčních CVD technik. Nástroje jsou povlakovány až po konečném zušlechtění na požadovanou tvrdost a v průběhu povlakování nedochází k rozměrovým změnám. Touto metodou lze povlakovat i dutiny. PACVD povlaky se vyznačují extrémně nízkým koeficientem tření.

VÚHŽ prostřednictvím své divize Povlakovna nabízí také další dvě technologie povlakování – CVD a PVD. VÚHŽ se rovněž zabývá také přesným obráběním strojních dílů a výrobou nástrojů. Součástí firmy je i válcovna speciálních profilů a slévárna zaměřena na odstředivé lití. VÚHŽ vyrábí mj. snímače hladiny tekuté oceli v krystalizátorech pro bramová kontilití, na kterých dosáhla 30% celosvětového tržního podílu. Součástí firmy jsou rovněž akreditované laboratoře a zkušebny. Od roku 2007 je VÚHŽ dceřinou společností Třineckých železáren.

25.11.2013

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...