1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Společnost Pramet Tools loni zvýšila tržby na 1,9 mld. Kč

Pramet toolsŠumperk - Akciová společnost Pramet Tools, která se v Šumperku zabývá vývojem, výrobou a prodejem obráběcích nástrojů ze slinutého karbidu, loni zvýšila tržby meziročně o 7,7 procenta na 1,905 miliardy korun.

 

Čistý zisk společnosti ale klesl z 365 milionů korun v roce 2011 na 324 milionů korun. Konsolidované tržby Pramet Tools včetně zahraničních poboček v roce 2012 vzrostly o šest procent na 2,26 miliardy korun. ČTK informaci získala z výroční zprávy společnosti Pramet Toosl.

Jednatel Pramet Tools Petr Beneš ČTK řekl, že vedení společnosti ještě loni na podzim očekávalo roční růst tržeb o 12 procent, zatímco v letech 2011 a 2010 se díky oživení na tuzemském a zahraničním trhu pokaždé zvýšily zhruba o třetinu. "Ještě v druhém pololetí roku 2011 jsme vykazovali silný růst, pak ale ekonomika kvůli některým protirůstovým opatřením vlády zpomalila, což se promítlo i v nižším tempu růstu tržeb za celý rok 2012," uvedl Beneš.

Na export loni připadlo 70 procent tržeb Pramet Tools, který je aktivní zejména v Německu, Rusku, Polsku, Itálii, na Ukrajině či Slovensku. "V roce 2011 jsme otevřeli pobočku v Číně, kde se naše prodeje loni zvýšily meziročně o 400 procent. Do Číny vyvážíme už bezmála čtyři procenta produkce," podotkl Beneš.

Stěžejním trhem pro Pramet Tools zůstává Česko, které se na jeho tržbách podílí zhruba třetinou. Na Rusko připadá 25 procent a na Německo desetina tržeb. Pět procent produkce Pramet Tools vyváží do Polska a stejný podíl exportuje do Itálie. "Celkem vyvážíme do 50 zemí světa," uvedl Beneš. Mezi hlavní tuzemské zákazníky Pramet Tools patří například dodavatelé pro automobilový průmysl či strojírenské firmy, jako jsou Vítkovice či Žďas.

Firma Pramet Tools se v posledních letech specializuje na dodávky řezných nástrojů pro různé oblasti železničního oboru, které podle jejího vedení mají nadějnou budoucnost. "Považujeme za velký úspěch, že jsme se prosadili jako dodavatel speciálních fréz pro firmy, které na německé železnici zajišťují údržbu vysokorychlostních tratí. Pomocí našich řezných nástrojů jsou obráběna železniční dvojkolí v Rusku, kde v tomto oboru patříme mezi klíčové dodavatele," uvedl Beneš. V Česku firma Pramet Tools spolupracuje například s prostějovskou společností DT - Výhybkárna a strojírna, která vyrábí železniční a tramvajové výhybky.

Ve finančních plánech na letošní rok vedení Pramet Tools také očekává růst tržeb, avšak pomalejší než v předešlých letech. "Vzhledem k dočasnému snížení zakázek v Rusku a ukončení výroby tvářecích nástrojů plánuje společnost pro rok 2013 pouze dvouprocentní růst prodejů," podotkl Beneš.

Společnost Pramet Tools s.r.o., která na konci loňského roku zaměstnávala 666 lidí, stoprocentně vlastní švédská Pramet Scandinavia AB. Stoprocentní podíl v mezinárodní skupině firem, do které patří i Pramet, na konci roku 2011 dokoupila švédská společnost Sandvik, která již dříve byla většinovým vlastníkem seskupení.

25.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...