1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Společnosti Farmtec klesly tržby kvůli zmrazení dotací na bioplyn

farmtec machineryJistebnice - Společnosti Farmtec, která se specializuje na dodávky komplexních služeb v oblasti investic do živočišné výroby a bioplynových stanic, loni meziročně klesly tržby o 600 milionů na 1,2 miliardy Kč.

Důvodem je především zmrazení podpory obnovitelných zdrojů energií. Společnost za osm let postavila 70 bioplynových elektráren, letos nemá v tomto oboru ani jednu zakázku. Musí zvýšit export, chce expandovat na východ. ČTK to řekl předseda představenstva a generální ředitel společnosti Václav Škeřík.

"Rok 2012 byl pro společnost z pohledu výše tržeb výjimečně úspěšný. Tržby 1,8 miliardy korun byly v téměř dvacetileté historii firmy rekordní. Více než 70 procent tržeb ale připadalo na produkt Bioplyn," uvedl Škeřík. Konkrétně jde o to, že do loňského roku bylo možno získat kolem čtyř korun za vyprodukovanou prodanou kilowatthodinu elektrické energie, nyní podle cenového výměru ERÚ je to kolem dvou korun. "To znamená, že se tím trh totálně zastavil. Výkonnost firmy musíme udržet především přes export," dodal.

Všech 70 bioplynových elektráren tvoří součást zemědělských farem, nezabírají zemědělskou půdu a využívají surovin, odpadů z farem k tomu, aby je dokázaly přetvořit v elektrickou energii. Díky zpracování biomasy v bioplynových stanicích může být účelně zužitkováno velké množství odpadu, který by jinak neznamenal žádný přínos. Výroba bioplynu navíc neprodukuje vlastní odpad, protože zbylou hmotu lze úspěšně využít jako hnojivo, shrnul Škeřík výhody bioplynových elektráren.

Společnost letos plánuje zdvojnásobit vývoz z loňských zhruba 15 procent. Podařilo se jí etablovat na trhu v postsovětských zemích. Třeba na ruském trhu se pohybuje od roku 1997. Dohody o spolupráci má podepsané s několika oblastmi - Baškirií, Tatarstánem, Samarskou, Volgogradskou a nově Sverdlovskou oblastí. V Baškirii postavil Farmtec čtyři farmy, všechny se podle ředitele produkcí a kvalitou mléka trvale drží na špici tamního trhu. K největším zakázkám na východním trhu patřila stavba mléčné farmy v Moskevské oblasti za 12 milionů eur, tedy zhruba 330 milionů Kč.

Farmtec vyrábí technologie do stájí pro skot, prasata, drůbež, ovce i kozy a jako jedna z posledních firem v Česku dojicí techniku a také technologie na vybavení jímek. Projektuje, vyrábí a dodává české bioplynové stanice. Poskytuje komplexní služby od projektování, zajištění financování, přes dodávku k servisu. Od roku 2008 má vlastní internetový obchod. Zaměstnává 200 lidí. Od konce roku 2012 je součástí společnosti Agrofert Holding.

19.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...