1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Společnosti Mopos Olomouc loni vzrostly tržby na 230 mil. Kč

Mopos buildingOlomouc - Akciová společnost Moravské potravinářské strojírny (Mopos) loni zvýšila tržby o 14 procent z 202 milionů korun v roce 2013 na 230,5 milionu korun. Výpadek zakázek na ruském trhu firma nahradila jinými odběrateli.

Zisk strojírenské firmy ale klesl z předloňských 15,6 milionu korun na 9,3 milionu korun. ČTK informaci získala z výroční zprávy společnosti Mopos, která patří k předním tuzemským výrobcům technologických zařízení pro pekárny a sladovny.

Firma Mopos se loni potýkala s poklesem zakázek v Rusku, na které Evropská unie kvůli konfliktu na Ukrajině uvalila sankce. "Výpadek zakázek na ruském trhu byl velmi úspěšně nahrazen dodávkami pro významné tuzemské nadnárodní společnosti," uvedl ve výroční zprávě předseda představenstva Mopos Jan Kubáček.

Společnost loni snížila produkci pekárenských linek o zhruba 25 procent. Naopak vzrostla výroba speciálních obracečů sladu. "Velmi vhodně doplňovaly tento segment výroby strojů i dodávky dílů kremačních pecí pro specializovanou firmu zabývající se kompletními dodávkami krematorií," podotkl Kubáček.

Společnost Mopos v loňském roce značnou část zboží exportovala, zejména do Běloruska, Polska, Pobaltských států, Ruska a na Slovensko. V zahraničí firma získala 60 procent tržeb. Předloni činil podíl jejího exportu 40 procent.

Mopos v posledních letech soustředí síly na modernizaci potravinářských strojů, které vyrábí. Společnost například vyvinula automatickou linku na pizzu. Další zakázky na východních trzích by jí měl přinést nový model zařízení na výrobu speciálních druhů sladů. Společnost si zařízení nechala patentovat a nabídla jej zákazníkům zejména v Rusku, Bělorusku a Pobaltí.

Společnost Mopos má základní kapitál 89 milionů korun a jejím jediným akcionářem je olomoucká firma Euromopos. Loni podnik Mopos zaměstnával v průměru 88 pracovníků.

25.06.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...