1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Strojaři na jihu Moravy odstávky kvůli úsporám energií neplánují

machinery 2Brno - Strojírenské firmy, které patří k největším odběratelům energií, na jihu Moravy zatím žádné odstávky kvůli úsporám energií neplánují. ČTK oslovila čtyři velké strojírenské společnosti, všechny mají cenu energií fixovanou pouze do konce letošního roku.

Úspory většinou hledají v omezování vytápění, sestěhovávání provozů do menších nebo úspornějších prostor, případně v plánování investic do fotovoltaiky.

Uzavírání smluv na dodávku energií na příští rok není snadné ani v jedné z oslovených firem. "Vyjednávání o nákupu elektrické energie a plynu na příští rok je značně složité, neboť se řadíme mezi velkoodběratele a dodavatelé z důvodu nepřehlednosti na energetickém trhu nemají zájem s námi smlouvy na příští období uzavřít," uvedla za Královopolskou předsedkyně dozorčí rady společnosti Hana Halasová.

Také ostatní společnosti uvedly, že vyjednávání o cenách a dodávkách stále pokračují. Generální ředitel strojíren Šmeral Jiří Zoufalý předpokládá, že náklady na energie stoupnou dvakrát až třikrát.

Způsob, jakým se firmy snaží náklady na energie snižovat, je velmi podobný. "Odložili jsme začátek vytápění v kancelářích, šatny vytápíme nárazově, pouze při výměně směn. Zredukovali jsme také obsazení kanceláří a část prostor uvolnili," vyjmenoval generální ředitel TOS Kuřim Libor Kuchař.

Vedení Královopolské na začátku energetické krize rozhodlo opustit plochy energeticky náročné haly a postupně stěhuje výrobu do hal, kde je nutné zachovat provoz, a maximalizovat tak jejich využití.

Společnost ZKL kvůli úsporám urychluje investice do budov a infrastruktury. "V obou našich závodech jsme požádali o dotace na zelenou energii a v následujícím roce budeme instalovat fotovoltaiku na střechy největších objektů k redukci spotřeby elektrické energie ze sítě. Je potřeba si ale uvědomit, že fotovoltaika nám vyřeší pouze cca 15 procent celkové spotřeby energie," upozornil výkonný ředitel ZKL Jiří Prášil. Fotovoltaiku plánuje příští rok instalovat i strojírna Šmeral, která zároveň zvažuje možnosti energetického úložiště.

Pro většinu oslovených strojírenských firem žádná odstávka v současné době nepřipadá v úvahu kvůli množství zakázek. "Výrobní program společnosti je založen na kusových zakázkách, které se realizují v řádu měsíců až jednoho roku od nasmlouvání kontraktu. Přerušit výrobu na zakázkách, s ohledem na nasmlouvané termíny, není možné z důvodu následné penalizace nedodržení termínu od zákazníka," uvedla Hana Halasová za Královopolskou. Doplnila, že vedení společnosti spíš uvažuje o rušení dovolených v období mezi vánočními svátky, aby maximalizovalo výkon firmy v době, kdy má ještě ceny energií fixované.

Celozávodní dovolenou na deset dní nařídili z oslovených firem pouze ve strojírně Šmeral, kde jsou připraveni podle vývoje ceny energií a průběhu zimy případně zavést od února čtyřdenní pracovní týden v prodloužených směnách.

11.11.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...