1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Strojírenskou firmu MICo v úpadku chce získat Jaroslav Strnad

ceske korunyTřebíč - Třebíčskou strojírenskou firmu MICo, která je od konce dubna v úpadku a soud jí povolil reorganizaci, chce získat miliardář Jaroslav Strnad.

Firma dluží téměř půl miliardy korun, do potíží se dostala kvůli epidemii koronaviru, problémům s dodávkami, drahým energiím i generační obměně majitelů. Napsal server Hospodářských novin (HN).

Krajský soud v Brně koncem února rozhodl na návrh firmy MICo o vyhlášení moratoria, během něhož byl podnik chráněný před věřiteli. Po prodloužení moratorium platilo dva měsíce, koncem dubna MICo podalo na sebe insolvenční návrh a soud pak rozhodl o jeho úpadku a povolil reorganizaci, vyplývá z rozhodnutí zveřejněného v insolvenčním rejstříku. Podle HN by firmu nyní místo rodiny Dennerů mohl ovládnout zbrojař a průmyslník Jaroslav Strnad.

"Jedná se o firmu, která má dobrý produkt v energetice a šikovný tým lidí, kteří ho vyrábí. Právě ti představují pro CE Industries největší hodnotu," uvedl mluvčí Strnadovy skupiny CE Industries Jaroslav Martínek. Skupina navíc v Třebíči vlastní inženýrskou společnost Chemconex.

Společnost MICo vznikla v roce 1993 jako servisní firma působící v Jaderné elektrárně Dukovany. O pět let později zahájila vlastní výrobu. Pro petrochemický, chemický a zejména energetický průmysl dodává třeba kondenzátory páry, trubkové výměníky nebo tlakové a netlakové nádoby. Jednatel Jiří Denner loni v září řekl ČTK, že firma zaměstnává zhruba 300 lidí a její obrat v posledním hospodářském roce byl mezi 700 až 800 miliony korun.

MICo předal zakladatel firmy Karel Denner svému synovi Jiřímu zhruba před třemi lety. "Problémy začaly, když odešel majitel firmy a převzal to jeho syn. Firma začala investovat do různých start-upů a projektů, z nichž se mnoho nepodařilo," citují HN Petra Smutného, šéfa restrukturalizací poradenské firmy PwC, která se záchranou firmy pomáhá.

Firma prodělala desítky milionů korun například na projektu výroby plicních ventilátorů CoroVent, který se na začátku pandemie koronaviru rozjel ve spolupráci s pražských Vysokým učením technickým (ČVUT). Vyrobilo se jen pár stovek kusů a připravená linka v Třebíči se sériovou výrobou nikdy nezačala, píšou HN.

Jaroslav Strnad vybudoval zbrojařskou společnost Czechoslovak Group, kterou přenechal synovi Michalovi, a v roce 2017 založil průmyslový holding CE Industries. Skupina tvořená dvěma desítkami firem podniká na evropských trzích v železniční dopravě, recyklaci surovin a energetice. Zaměstnává víc než 2400 lidí, její obrat převyšuje 8,3 miliardy korun.

26.05.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...