1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Technoexport má v Iráku zmodernizovat rafinerie za pět mld.

omv-refinery hiresPraha - Společnost Technoexport ze skupiny Safichem Group, v níž je majoritním vlastníkem Tomáš Plachý starší, získala v Iráku zakázku za celkem 250 milionů dolarů (pět miliard korun).

Pro státní společnost North Refinery Company má zmodernizovat dvě rafinerie Saladdin u města Bajdží, uvedly Hospodářské noviny.

"Dostali jsme potvrzení, že ministerstvo ropných olejů kontrakt schválilo," cituje deník Plachého. Na projektu se má začít pracovat příští rok a dokončen by měl být do dvou let. Na zakázce se budou podle Plachého významně podílet i další české firmy. "Z toho balíku čtvrt miliardy dolarů, který bude Technoexport rozdělovat, připadne zhruba 60 procent zakázek na české firmy," dodal majitel Technoexportu.

Podle HN jde o druhý největší český kontrakt v poválečném Iráku. Největší českou zakázkou v regionu má být výstavba elektrárny v Kurdistánu, původně měla zakázka dosáhnout až miliardy dolarů (dnes 20 miliard korun). Ze zakázky nesešlo, generální ředitel EGAP Jan Procházka ale HN řekl, že se její výše snížila na "něco málo přes sedm miliard korun".

20.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...