1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

TOS Varnsdorf očekává nižší hospodářský výsledek než loni

tos varnsdorf logoVarnsdorf - Výrobce obráběcích strojů TOS Varnsdorf letos očekává nižší hospodářský výsledek než loni, je za tím výpadek tržeb z trhů v USA, Kanadě a Číně.

V písemné odpovědi na dotazy ČTK to uvedl místopředseda představenstva a finanční ředitel společnosti Jan Rýdl mladší. Na příští rok počítá firma s rekordní investicí 170 milionů korun. Zaměstnává 520 lidí, patří k největším zaměstnavatelům v regionu.

Hospodářský výsledek společnosti letos dosáhne zhruba 100 milionů korun. "Což je méně než v loňském roce, ale spolu s odpisy vytváří dostatečné zdroje pro krytí našich potřeb v oblasti investic a technického rozvoje," dodal Rýdl. V roce 2012 činil hospodářský výsledek firmy před zdaněním 186 milionů korun.

"Letošní rok byl výrazně poznamenám výpadkem tržeb z trhů v USA a Kanadě, které v roce 2012 zažívaly boom, a ani naše očekávání na čínském trhu nabyla naplněna," sdělil Rýdl. Podle něj se zároveň změnila i struktura prodávaných strojů, převažovaly prodeje těch menších. "Naopak růst tržeb jsme zaznamenali do teritoria Ruska a České republiky," uvedl.

Letos firma proinvestovala více než 110 milionů korun, hlavními položkami byly rekonstrukce výrobního a skladového objektu, nákup laserového kalicího zařízení, nového třísouřadnicového měřicího stroje a zaplacení zálohy na nové portálové centrum, vyjmenoval Rýdl.

Pro rok 2014 očekává TOS Varnsdorf pokračování expanze na ruském trhu a oživení prodejů v Číně. "Celkově počítáme s růstem tržeb oproti roku 2013 zhruba o deset procent na úroveň přesahující dvě miliardy Kč," informoval.

V roce 2014 chce firma uvést na trh novou řadu velkých obráběcích strojů s hydrostatickým vedením, které doposud chyběly v její nabídce. "Zároveň budeme pokračovat s rozšiřováním řady nové generace obráběcích center WHtec o průměru pracovního vřetene 100 mm," sdělil.

Společnost v příštím roce plánuje rekordní investici 170 milionů korun. "Hlavní investicí je pořízení nového portálového obráběcího centra a hlubokovyvrtávacího stroje. Plánujeme také umístění nového obráběcího centra naší produkce do vlastní výrobní základny," uvedl Rýdl.

TOS Varnsdorf vyrábí obráběcí stroje, specializuje se na horizontální frézovací a vyvrtávací stroje a obráběcí centra.

23.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...