1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

V huti ArcelorMittal Ostrava vzrostou mzdy o 1,5 procenta

arcelormittal logoOstrava - V huti ArcelorMittal Ostrava (AMO) vzrostou mzdy o 1,5 procenta. Pro zaměstnance to znamená průměrně 520 korun měsíčně navíc. Během osmikolového vyjednávání se na tom dohodli odboráři se zástupci vedení firmy.

ČTK to sdělila mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková. Mzdy se zvednou zpětně k 1. březnu. Průměrný výdělek v roce 2014 ve firmě bez započtení platů vedení byl 35.124 korun.

"Důležité pro nás je, že se obě strany zase dokázaly dohodnout a zachovat sociální smír. Určitě to pomůže k vyjednávání další kolektivní smlouvy příští rok," řekla mluvčí. Do konce letošního roku platí v huti kolektivní smlouva uzavřená počátkem roku 2013, každý rok se jedná jen o mzdách.

Odborový předák Vítězslav Prak ČTK řekl, že pozice odborů při vyjednávání nebyla i kvůli nízké inflaci jednoduchá a zaměstnavatel mzdy nechtěl navyšovat vůbec. "Vyjednávání je vždycky o dvou stranách a každý musí nějakým způsobem ze svých nároků ustoupit. To navýšení není nic extra, dovedu si představit i lepší, ale na druhou stranu to není úplně málo," řekl Prak. Doplnil, že pokud se bude firmě dařit, dostanou zaměstnanci na konci roku ještě bonusy za splnění plánu.

ArcelorMittal Ostrava má i s dceřinými společnostmi přes 7500 zaměstnanců. Ročně vyrábí dva miliony tun oceli. Své výrobky podnik vyváží do více než 40 zemí. Firma patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal.

02.04.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...