1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Vítkovice Heavy Machinery zečtyřnásobily objem zakázek

vitkovice machinery logoVítkovicím Heavy Machinery (VHM) se podařilo natrvalo překonat hranici 150 milionů korun nových kontraktů za každý měsíc.

Plní tak očekávání investora Jaroslava Strnada a reorganizační proces, který jako rozhodující věřitelé podporují Komerční banka a HSBC.

Firma startovala obchodní aktivity prakticky z nuly. V dubnu, kdy po úpadku zahajovala proces reorganizace, získala zakázky za méně než 40 milionů korun. Už v květnu ale podepsala kontrakty v hodnotě třikrát vyšší. „V červenci jsme poprvé překročili 150 milionů a zakázky dál rostly. Nyní jsme na hranici 160 milionů korun.  Velké díky přitom patří věřitelským bankám, zejména HSBC a Komerční bance, které celý reorganizační proces od počátku podporují. A to jak formou hlasování pro tzv. předbalenou reorganizaci, tak účastí ve věřitelském výboru," zhodnotil generální ředitel VHM Daniel Kurucz.

Podle obchodního ředitele VHM Daniela Doležala je za poslední měsíc největší nově získanou zakázkou kontrakt v segmentu hydroenergetiky v Rusku. Navíc jde o zcela nového zákazníka z oblasti hřídelí pro hydroenergetiku. „Kromě toho právě dokončujeme první kusy z celkem 28 hřídelí, které jsou určeny pro vodní elektrárnu Keeyask v Kanadě. Zákazník si byl naši výrobu přímo v provozu prohlédnout a uklidnilo ho, že firma viditelně jede. To pozitivně vnímají i banky podporující reorganizaci. Nyní se chceme dohodnout na pokračování zakázky v podobě dalších čtyř hřídelí na konci roku," uvedl Doležal.

Přibyli i noví zákazníci na odlitky a výkovky, a to z Evropy i mimo ni, např. z USA. Nový kontrakt nedávno získaly VHM také na nosné hřídele větrných elektráren, tzv. hřebíky. Smlouvu se španělským zákazníkem podepsaly na hodnotu převyšující 100 milionů korun a mohly si ji tak zapsat mezi nejvýznamnější nové kontrakty.

„Výrazně posilujeme obchodní tým a chceme mimo jiné nabídnout tzv. zákaznickou zkušenost. Tedy maximální komfort v podobě informací o zakázce a co nejrychlejší přípravu nabídky," doplnil obchodí ředitel.  VHM proto hledá posily do obchodních týmů. „Je to příležitost pro obchodní dravce do terénu, kteří se vyznají v technice, jsou budovateli vztahů a mají rádi časté cestování," říká šéf obchodu.

VHM zhruba 80 procent své výroby vyváží. Především do zemí EU (zejména do Německa), ale také do USA, Ruska, Kanady, Brazílie, Indie i na další trhy.

V současné době by firma v rámci procesu oddlužení měla přejít pod manažerskou a vlastnickou kontrolu společnosti SPV VTK Jaroslava Strnada. Reorganizační proces bude dokončen v průběhu podzimu, kdy VHM věřitelům předloží ke schválení reorganizační plán upravený podle znaleckého posudku a výsledku přezkumu přihlášených pohledávek. Pro úspěšné dokončení reorganizace je stěžejní zachování podpory procesu ze strany věřitelských bank, zejména HSBC a Komerční banky.

24.09.2018

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...