1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výroba oceli ve světě loni vzrostla o 3,5 procenta na nový rekord

steel factory4Londýn - Světová produkce oceli loni vzrostla o 3,5 procenta a dosáhla nového rekordu přes 1,6 miliardy tun.

Dopomohl tomu silný růst v Číně a dalších zemích Asie, který vyvážil pokračující pokles v Evropě, Spojených státech a bývalých zemích Sovětského svazu. Vyplývá to z údajů Světového sdružení pro ocel (WSA).

Závažným problémem odvětví ale podle WSA zůstává nadměrné množství výrobních kapacit. Ocelářství kvůli tomu tíží nízké ceny oceli a řada oceláren loni utrpěla těžké ztráty, uvedla agentura Reuters.

"Problémem zůstává globální přebytek nabídky, který stlačuje ceny konečné produkce. Silnější oživení v USA, pokrok v eurozóně a stabilita čínského ekonomického růstu ale naznačují zotavení investičních výdajů, které v tomto roce povede k doplňování zásob," uvedla WSA.

Produkce oceli v Asii vzrostla o šest procent; z toho v Číně, která je největším producentem, se výroba zvýšila o 7,5 procenta na 779 milionů tun. Japonsko jako světová dvojka zaznamenalo nárůst o 3,1 procenta na 111 milionů tun, což bylo první zlepšení za tři roky. V Evropě a USA produkce klesla o dvě procenta.

Výroba surové oceli v českých hutích loni stoupla o 1,6 procenta na 5,2 milionu tun a zvýšila se i výroba surového železa, sdělila minulý týden asociace Hutnictví železa. V roce 2012 výroba surového železa i surové oceli meziročně klesla.

31.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...