1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výrobce šicích strojů Minerva Boskovice plánuje zvýšení cen

durkopp adler minerva sijaci strojBoskovice - Výrobce šicích strojů Minerva Boskovice plánuje, že zvýší ceny. Důvodem je oslabení české koruny vůči euru po nedávných intervencích České národní banky. ČTK to řekl předseda představenstva Minervy František Hrda.

Minerva je nucena zvýšit ceny i přesto, že je výrazně proexportní firmou. Čtyři pětiny produkce Minervy nakupuje její německá matka Dürkopp Adler Aktiengesellschaft v korunách.

ČNB chce intervencemi držet kurz české měny poblíž hranice 27 Kč/EUR, tedy o zhruba korunu slabší, než byl před zásahem centrální banky. Cílem intervencí je zabránit deflaci a podpořit export. Postup centrálních bankéřů kritizovala řada ekonomů.

"Dopad slabé koruny plánujeme částečně přenést na zákazníky a částečně budeme reagovat snížením vlastních nákladů," uvedl Hrda. Firma podle něj letos očekává zisk před zdaněním ve výši 28 milionů korun.

Podle Hrdy hospodářský výsledek letošního roku bude nižší právě i kvůli kurzu koruny vůči euru. "Přechod do roku 2014 očekáváme plynulejší než v letošním roce z důvodu přesunu části zakázek z letošního roku," dodal Hrda.

O definitivní podobě plánu na příští rok bude Minerva ještě jednat příští týden v Německu. "Pro rok 2014 počítáme s obratem 758 milionů korun," uvedl Hrda. Znamená to mírný pokles, letos firma očekává obrat kolem 800 milionů korun. Minerva zaměstnává zhruba 600 lidí a navíc využívá také agenturní pracovníky.

Podnik Minerva vznikl v roce 1871 ve Vídni. Později se přesunul do Opavy a od roku 1938 sídlí v Boskovicích. Většinový, téměř 90procentní podíl ve společnosti drží německý Dürkopp Adler Aktiengesellschaft.

28.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...