1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výrobce svahových sekaček trávy Dvořák loni rozšířil závod v Pohledu o polovinu

Spider logo sekacky dvorak23Pohled - Společnost DVOŘÁK - svahové sekačky s.r.o. loni rozšířila svůj závod v Pohledu o polovinu kvůli rostoucí výrobě. Po útlumu kvůli epidemii covidu-19 se poptávka po dálkové řízených sekačkách trávy opět zvýšila.

Firma také pokračuje ve vývoji. Vloni uvedla na trh první sekačku s elektrickým pohonem, letos představuje sekačku, která dokáže pracovat i bez dálkového řízení člověkem, pomocí navigace GPS. ČTK to řekl jednatel Lubomír Dvořák.

"My to nazýváme semiautonomní způsob řízení sekačky," upřesnil Dvořák. Do paměti počítače se u nové sekačky zadají pozemky, které bude udržovat, vysekat v trávě podle jednatele dokáže třeba i libovolný obrazec. Kvůli bezpečnosti se tento typ bude používat jen v oplocených areálech, jako jsou třeba solární a jiné průmyslové parky. I když nepotřebuje přímou obsluhu, musí tam být někdo, kdo stroj nastartuje, dohlédne na něj a doplní palivo.

Výrobců malých sekaček, které mohou bez řízení obsluhou udržovat nízký trávník v zahradách, je podle Dvořáka víc. "Co se týče sekaček pro sečení vysoké trávy, jsme zatím jediní na světě," řekl. Novou sekačku společnost loni testovala na 8000 hektarů solárních parků v Německu. "Momentálně dokončujeme certifikaci ve státním zkušebním ústavu v Praze, to je poslední bod, pak můžeme spustit prodej," uvedl jednatel a dodal, že už přišly i první objednávky.

Stroje na sečení obtížně přístupných prudkých svahů Lubomír Dvořák vymyslel, s jejich sériovou výrobou začal v roce 2004. Nový závod v Pohledu blízko Havlíčkova Brodu společnost dokončila v roce 2013, měl rozlohu 3400 metrů čtverečních. Loňské rozšíření výrobní haly nejspíš nebylo poslední. "Jak to vypadá, během krátké doby budeme pokračovat v přístavbách," řekl. Výši investice do přístavby závodu firma nezveřejnila.

Unikátní technická řešení má firma patentově chráněná. Vedle sekaček je využívá i při výrobě podvozků pro stroje na čištění solárních panelů od nečistot, aby neztrácely výkonnost.. "Spolupracujeme s firmou z Lucemburska. My děláme podvozky, oni čisticí systém," uvedl Dvořák.

Společnost DVOŘÁK - svahové sekačky, s.r.o., zaměstnává okolo 80 lidí. Vloni měla tržby 235 milionů korun, v meziročním porovnání se zvýšily o 22 procent.

Žlutočerných sekaček trávy Spider se vloni prodalo přibližně 600, čtyři pětiny v zahraničí. Nejvíc odběratelů bylo z Japonska, Velké Británie a Německa. "Minulý rok jsme měli velice úspěšný, až na velké problémy v dodavatelském řetězci," uvedl jednatel. Zpožďovaly se dodávky hutního materiálu i dílů. "Dalo by se říci, že teď už se to trochu stabilizovalo," řekl k zásobování.

Sekačky Spider mohou být s benzinovým, dieselovým i elektrickým pohonem. Slouží například k údržbě zelených ploch v obcích, okolo řek a přehrad, silnic, železnic a v USA třeba i na vojenských střelnicích. Vzhledem k rozsáhlé obnově lesů v ČR i jinde je jeden nový typ sekačky uzpůsobený na sečení mezi čerstvě vysazenými lesními stromky.

28.04.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...