1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výrobce tepelných čerpadel Master Therm chystá kvůli rostoucí poptávce rozšíření

ceske korunyJablonec nad Jizerou - Výrobce tepelných čerpadel Master Therm připravuje v Jablonci nad Jizerou na Semilsku další rozšíření výroby, důvodem je rostoucí poptávka po tepelných čerpadlech od domácností a také od firem. Nová hala, kterou tam firma dokončila loni, sice dostačuje pro nynější výrobu, je už ale plně využitá.

Dostavba haly je projektově připravená, řekl ČTK jednatel společnosti Jiří Svoboda.

Master Therm je tradiční český výrobce tepelných čerpadel a věnuje se i jejich vývoji. Od 90. let minulého století, kdy s tepelnými čerpadly začali, vyrábějí v Jablonci nad Jizerou. Do loňského roku firma vyráběla v bývalé textilní továrně v části Hradsko, potřebám už ale nestačila, a tak se na přelomu roku přesunuli do zcela nové haly v místě bývalé čistírny odpadních vod zhruba tři kilometry od původního podniku. Master Therm je teď ve vlastním, má navíc dost prostoru pro další rozvoj.

Ani Master Thermu se ale nevyhnul růst cen a problémy s dodávkami dílů. "Poptávka je velmi vysoká, kapacitu výroby jsme letos postupně výrazně navyšovali a naším hlavním omezením je nedostatek potřebných komponent pro výrobu. Ceny našich výrobků musíme postupně upravovat s ohledem na nárůst cen vstupů. Stejný výrobek je nyní dražší asi o 20 až 25 procent oproti stavu před dvěma roky," řekl jednatel společnosti. Zakázky má firma na půl roku dopředu.

Zájem o tepelná čerpadla roste podle Svobody už několik let díky podpoře z programu Nová zelená úsporám a takzvaným kotlíkovým dotacím, výrazně ale stoupl v souvislosti s extrémním zdražováním energií. Už loni se díky rostoucí poptávce tržby společnosti s 50 zaměstnanci zvýšily o pětinu na bezmála 130 milionů korun, v letošním roce by podle předběžných odhadů měly překročit 170 milionů korun. Znamená to další zvýšení tržeb o 30 procent, ještě na začátku roku přitom počítali s růstem zhruba desetiprocentním. Za poslední čtyři roky se tržby firmy zdvojnásobily.

"Zhruba 80 procent naší výroby směřuje do rodinných domů, zbytek jde do velkých a průmyslových objektů," řekl Svoboda, podle kterého jdou zhruba dvě třetiny produkce do zahraničí. Vedle poptávky z rodinných domů roste i zájem o systémy vytápění a rekuperace pro velké objekty. Tepelná čerpadla Master Thermu tak vytápějí základní školu ve Štěchovicích, bytové domy v Liberci nebo Chomutově. "Chladíme například největší český superpočítač v Ostravě nebo dva moderní urychlovače částic v Řeži u Prahy a získané teplo využíváme pro vytápění a ohřev teplé vody," dodal.

14.11.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...