1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výrobce těžebních strojů Caterpillar prudce zvýšil zisk

caterpillar-equipmentNew York - Největší světový výrobce těžkých stavebních a těžebních strojů Caterpillar ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil zisk asi o 43 procent na jednu miliardu dolarů (20,1 miliardy Kč).

Společnost radikálně snižovala výdaje, aby tak vyrovnala stagnující prodej strojů pro přesun zeminy. Správní rada zároveň schválila nový odkup akcií v objemu deseti miliard dolarů.

Caterpillar, který kromě těžebních strojů vyrábí například i velké generátory proudu, za tři měsíce do konce prosince vydělal 1,54 dolaru na akcii. Před rokem zisk činil 1,04 dolaru na akcii. Analytici v anketě společnosti FactSet v průměru očekávali, že zisk na akcii se zvýší pouze na 1,27 USD.

Tržby se ve čtvrtletí sice snížily o desetinu na 14,4 miliardy dolarů, stále však byly nad odhady Wall Street. Analytici totiž čekali tržby 13,4 miliardy dolarů.

Za celý rok tržby klesly o 16 procent na 55,66 miliardy dolarů (asi 1,1 bilionu Kč), což zapříčinil především prudký propad prodeje nových strojů pro báňský průmysl. Snížil se i celoroční čistý zisk, a to na 3,8 miliardy USD z 5,68 miliardy USD před rokem.

Výkonný ředitel Doug Oberhelman řekl, že firma začíná pozorovat známky zlepšení ve světové ekonomice. Oživení hospodářského růstu očekává na rozvíjejících se trzích, vývoj mladých tržních ekonomik ale investoři v posledních týdnech pozorují s obavami. Za celý letošní rok firma očekává tržby nad odhady analytiků. Zákazníci v těžebním průmyslu ale prý budou opět omezovat investice do nových zařízení.

04.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...