1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Zaměstnancům hutě Evraz Vítkovice Steel vzrostou mzdy o 1,3 pct.

Evraz logoOstrava - Zaměstnancům ostravského podniku Evraz Vítkovice Steel (EVS) letos vzrostou mzdy o 1,3 procenta. Vyplývá to z dodatku kolektivní smlouvy, na kterém se vedení firmy dohodlo s odboráři.

ČTK to řekli mluvčí EVS Jaromír Krišica a předseda odborů Zdeněk Kološ. Dodatek vstoupí v platnost 1. dubna.

"Znamená to průměrně 400 korun, které dává majitel na zaměstnance. V základním tarifu máme 250 korun a pak 150 korun osobní ohodnocení, které budou zaměstnancům rozdělovat nadřízení," řekl odborový předák. Vyjednávání podle něj trvala dlouho, navýšení mezd považuje Kološ za úspěch, protože podnik je třetím rokem ve ztrátě.

Problémy kvůli slabé poptávce má zejména ocelárna, která za poslední rok několikrát stála, naposledy od začátku loňského prosince do 12. ledna. Kološ dnes řekl, že by ocelárna měla jet bez přerušení nejméně do dubna. Režim výroby v podniku je ale podle odboráře nyní nastavený na 70 procent.

Evraz Vítkovice Steel je třetí největší hutní společností v Česku. Zaměstnává zhruba 1100 lidí. Firma patří největší ruské ocelárně Evraz, která svou českou divizi chce prodat. Podle některých médií má být kupcem ruská banka Vněšekonombank. Odboráři jsou kvůli obavám o osudu firmy už od dubna ve stávkové pohotovosti a s nadějí čekají na příchod nového majitele.

Ten by přebral závazky včetně platné kolektivní smlouvy. "Smlouvy, které máme, musí nový majitel brát v potaz. Musel by nás vyzvat k novému jednání, jinak to všechno přejímá," řekl Kološ.

21.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...