1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ŽDB Drátovna zahájila výstavbu nové žíhací pece pro výrobu šroubových drátů

ZDB Dratovna logoVýstavbu nové žíhací pece na výrobu šroubových drátů zahájila společnost ŽDB Drátovna, která je dceřinou firmou Třineckých železáren.

Investice do nové pece, která bude uvedena do plného provozu v prvním pololetí příštího roku, dosáhne 24 milionů korun. Jde o již třetí žíhací pec v provozu tažírny nepatentovaného drátu.

„Důvodem výstavby nové pece je velký zájem zejména ze strany automobilových firem, které využívají náš drát k výrobě spojovacích součástí a dalších komponent automobilů. Díky této investici zvýšíme roční kapacitu žíhárny o 8 tisíc tun,“ uvedl předseda představenstva ŽDB Drátovna Petr Adamek s tím, že celá investiční akce není vůbec jednoduchá. „Pec má kruhový průřez o průměru 6 metrů a je 5 metrů vysoká. Teplota žíhaného materiálu bude dosahovat až 750 °C,“ doplnil.

ŽDB Drátovna zároveň pro provoz tažírny nepatentovaného drátu zakoupí nový jednokostkový drátotah pro tažení šroubových drátů a drátů pro výrobu ložisek do průměru 6 milimetrů. Investice do drátotahu dosáhne tří milionů korun. „Zařízení je oproti obdobným drátotahům pokrokovější. V jeho konstrukci je pamatováno na prostor pro zařízení k defektoskopické kontrole, což odhalí povrchové vady. Umožní tak dodávat dráty výrobcům ložisek a výrobcům šroubů s garancí úrovně povrchových vad po celé délce drátu, na něž jsou tito zpracovatelé velmi citliví,“ upřesnil předseda představenstva s tím, že nový drátotah má roční kapacitu 1100 tun.

Obě investice - výstavba nové žíhací pece a pořízení drátotahu, odstartovaly druhou část modernizace provozu tažírny nepatentovaného drátu, která má být hotova v příštím roce. „Ve druhé etapě modernizace ještě například plánujeme výstavbu expedičního skladu nebo pořízení několika nových drátotahů,“ dodává Petr Adamek.

Projekt modernizace v celkové hodnotě téměř půl miliardy korun zahájila dceřiná společnost Třineckých železáren před dvěma roky. Jejím cílem je posílit portfolio firmy v oblasti výroby drátů pro další zpracovatelský průmysl, jako je výroba spojovacích součástí, ložisek a jiných aplikací včetně uplatnění v automobilovém průmyslu. Firma by tak měla posílit svou pozici zejména na evropských trzích.

Společnost ŽDB Drátovna by měla v letošním roce vyrobit 130 tisíc tun tažených drátů a výrobků z nich. Vývoz se v současné době na celkové produkci podílí 70 procenty, přičemž rozhodujícími exportními regiony jsou trhy zemí západní a střední Evropy.

Mezi největší zákazníky patří firmy z automobilového, strojírenského, nábytkářského a těžebního průmyslu. Finální produkty z drátů zpracovaného zákazníky nacházejí uplatnění v široké škále výrobků – od automobilů, přes nábytek, bílou techniku, pneumatiky, výtahy, železniční svršek až po nářadí nebo zdravotní techniku.

25.09.2018

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...