1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Zlínské strojírenské společnosti TAJMAC-ZPS loni klesly tržby na 912,4 mil. Kč

tajmac zps logoZlín - Zlínské společnosti TAJMAC-ZPS, která vyrábí obráběcí centra a vícevřetenové automaty, loni klesly tržby na 912,4 milionu korun. Předloni činily 1,038 miliardy korun. Zisk po zdanění firmě za loňský hospodářský rok, který ukončuje v září, vzrostl na 6,2 milionu, v předchozím roce byla společnost ve ztrátě 90 milionů korun.

Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin.

Hospodářský rok 2021 byl podle vedení společnosti ovlivněn dvěma faktory. Tím prvním byla odeznívající hospodářská krize, zejména v první polovině hospodářského roku, způsobená řadou globálních příčin a prohloubená pandemií nemoci covid–19 a jejími ekonomickými důsledky. Druhým byl rostoucí inflační trend zejména v růstu cen některých materiálů způsobených nedostatkem skladových zásob a dále v růstu cen energií vyvolaného zejména politickými rozhodnutími v oblasti ekologie a dopadu globálního oteplování a souvisejícím růstem cen emisních povolenek, uvedlo vedení společnosti ve výroční zprávě.

"Z hlediska dopadu výše uvedených okolností do hospodaření společnosti jsme evidovali obdobnou situaci, která provázela ekonomickou krizi v letech 2009 – 2010: tržby společnosti byly v porovnání s hospodářským rokem 2020 nižší, a to ve výši 912.440 tisíc korun. Hospodářský výsledek za účetní období byl nicméně výrazně lepší, a to zisk ve výši 6221 tisíc korun. Tento výsledek je ovlivněn zejména přijatými dotacemi z programu Antivirus a Covid 2021, přeceněním zajišťovacích derivátů a dále dividendami, přijatými od dceřiných společností," uvedla společnost.

Ve druhé polovině hospodářského roku firma evidovala oživení poptávky, což má pozitivní dopad na růst tržeb na začátku hospodářského roku 2022. "Podíl exportu činil necelých 68 procent, což signalizuje postupné zotavování domácího trhu," uvedla společnost. O rok dříve byl podíl exportu 73 procent. Hlavním exportním trhem je Itálie, dále pak Švýcarsko, Polsko, Německo.

Společnost loni zaměstnávala 630 lidí, o rok dříve 694. Do výzkumu a vývoje nových produktů a technologií loni investovala 35 milionů korun.

Společnost navazuje na baťovskou tradici, kdy v roce 1905 byl vyroben první obuvnický stroj. V roce 1935 měla strojírna 150 konstruktérů, o rok později Baťa založil dceřinou akciovou společnost MAS a začaly se vyrábět obráběcí stroje. V roce 1950 po znárodnění firmy Baťa vznikl samostatný podnik Závody přesného strojírenství (ZPS), v roce 1992 byl privatizován a v roce 2000 společnost přebírá nový majitel, italská společnost TAJMAC-MTM. Název zlínské společnosti se změnil na TAJMAC-ZPS.

07.12.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...