1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ZVVZ vyčistí vzduch ve Varšavě

zvvz logoStrojírenský holding ZVVZ GROUP z Milevska za více než 250 milionů korun zbaví tuhých emisí uhelnou teplárnu Siekierki na předměstí Varšavy.

Jde o průlomovou ekologickou zakázku v Polsku, k níž firmě pomohla ve veřejném výběrovém řízení i vloni v zemi založená dceřiná společnost ELWO Engineering.

„Velmi si toho ceníme, bude to náš referenční projekt. Místní trh byl dosud poměrně uzavřený, a proto jsme do země vstoupili i kapitálově, abychom zde přímo působili. Polsko čekají po přijetí nových emisních předpisů v Evropské unii velké investice do energetiky, aby zdejší zdroje, spalující hlavně uhlí, splňovaly přísné emisní limity,“ říká Michal Wdowyczyn, generální ředitel ZVVZ GROUP.

Dodávka „na klíč“ zahrnuje výměnu elektroodlučovače za látkový filtr, včetně souvisejících instalací na kotli. Díky tomu objem vypouštěných emisí klesne ze současných více než 50 mg/m3 na méně než 10 mg/m3. Součástí projektu je rovněž i dodávka ventilátorů, pneumatické dopravy zachyceného prachu a kouřovodů.

Na zakázce se budou v konsorciu podílet i české společnosti ZVVZ-Enven Engineering a ZVVZ Machinery.

Projekční práce začaly nyní v září, od května 2020 na ně naváže stavební část. Po ukončení montážních prací a zkoušek bude následovat zkušební provoz. Po jeho vyhodnocení bude zařízení v prosinci 2020 předáno investorovi, jímž je varšavská společnosti PGNiG Termika.

Teplárna, vyrábějící rovněž elektřinu, existuje od roku 1961. Její výkon se postupně zvyšoval až na současných 620 MW elektrické a 2078 MW tepelné energie.

Dceřiná společnost ELWO Engineering sídlící ve městě Pszczyna ve Slezském vojvodství, vlastní polskou značku ELWO a její technické know-how. V Polsku patřilo ELWO mezi známé firmy, zabývající se návrhy, konstrukcí a výrobou elektroodlučovačů. Tedy podobným oborem jako milevský strojírenský holding.

„Základem ELWO Engineering jsou bývalí zaměstnanci původní firmy ELWO, kteří místní trh znají. Ať již jde o nabídky, projekty, nebo konstrukce elektroodlučovačů. Věříme, že po prvním úspěchu budou následovat další,“ uvedl Emil Buřič, předseda představenstva ZVVZ GROUP.

Cílem je rovněž do Polska dodávat vzduchotechnická zařízení a ventilátory od firmy ZVVZ Machinery. Ta letos ukončila dodávku dvou ventilátorů spalin do uhelné elektrárny Skawina, patřící Skupině ČEZ.

09.10.2019

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...