1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Americké automobilce General Motors loni mírně klesl čistý zisk

 

general motors logo companyDetroit - Americké automobilce General Motors (GM) v loňském roce klesl čistý zisk o 0,8 procenta na 9,9 miliardy dolarů (asi 218 miliard Kč). Firma to dnes oznámila ve své výsledkové zprávě. Automobilka očekává, že letos dosáhne čistého zisku od 8,7 do 10,1 miliardy dolarů. Tržby firma loni zvýšila o 23,4 procenta na 156,7 miliardy dolarů.

 

V samotném čtvrtém čtvrtletí čistý zisk meziročně vzrostl o 14,8 procenta bezmála na dvě miliardy dolarů. Zvýšení produkce vedlo k nárůstu prodeje ve Spojených státech. Čtvrtletní tržby vzrostly o 28,4 procenta na 43,1 miliardy dolarů, čímž společnost překonala odhady podobně jako v případě celoročního čistého zisku.

Údaje o prodeji aut ve Spojených státech už dříve ukázaly, že se automobilka GM loni vrátila do čela automobilového trhu ve Spojených státech, ze kterého ji předloni sesadil japonský konkurent Toyota Motor. Americký podnik loni zvýšil prodej v USA o 2,5 procenta na 2,27 milionu aut, zatímco Toyota oznámila pokles prodeje o 9,6 procenta na 2,11 milionu vozů.

Akcie General Motors po zveřejnění výsledkové zprávy přidávaly více než čtyři procenta.

08.02.2023 Zdroj: ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...