1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Japonská Toyota po sporech o mzdy přerušila výrobu v Indii

toyota logo on carTokio - Největší světový prodejce aut, japonská Toyota Motor Corporation, přerušila výrobu vozů v Indii. Důvodem jsou spory o mzdy ve dvou montážních závodech na jihozápadě země.

Obě továrny nedaleko indického města Béngalúru jsou jedinými závody na výrobu aut, které má Toyota v Indii. Jednání s odbory o zvýšení mezd skončila neúspěchem. Někteří dělníci již dříve na protest proti prodlevám po desetiměsíčním vyjednávání zastavili výrobní linky.

Toyota podle agentury AP oznámila, že výrobu v obou montážních závodech přerušila a tamních 6400 dělníků nevpustila na pracoviště. Rozhodnutí podle tokijského mluvčího automobilky padlo v neděli a v platnost vstoupilo dnes. Indická dceřiná společnost Toyoty, Toyota Kirloskar Motor, a odbory budou v jednáních pokračovat, sdělila firma podle agentury Reuters.

Indie je šestým největším automobilovým trhem na světě. Na celkových tržbách Toyoty se ale podle Reuters podílí jen nepatrně. Oba závody u Béngalúru vyrábí 310.000 vozů ročně, vznikají v nich například minivany Innova nebo sportovně užitkové vozy Fortuner. Denní produkce v nich běžně dosahuje 700 vozů, někteří pracovníci ale v uplynulých 25 dnech podle firmy narušovali výrobu.

21.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...