1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Prodej aut ve Francii a Španělsku v prvním čtvrtletí stoupl

blue-growth-chartPaříž/Madrid - Prodej nových osobních automobilů ve Francii v letošním prvním čtvrtletí meziročně stoupl o tři procenta na 446.615 vozů. Oznámila to dnes francouzská automobilová asociace CCFA.

Příznivé údaje o poptávce po automobilech přišly rovněž ze Španělska, kde se prodej v prvním čtvrtletí zvýšil dokonce o 12 procent na 202.128 vozů.

Španělský automobilový trh vykazuje meziroční růst již sedm měsíců za sebou, v samotném březnu prodej stoupl o deset procent, uvedlo tamní sdružení automobilových výrobců Anfac. Ve Francii se prodej v březnu meziročně zvýšil o 12 procent po mírném poklesu v předchozím měsíci.

Poptávka po autech v Evropě byla donedávna pod zvýšeným tlakem kvůli negativním dopadům dluhové krize na ekonomiku. V celé Evropské unii se loni prodej aut snížil o 1,7 procenta na 11,85 milionu vozů. Zaznamenal tak už šestý pokles za sebou a dostal se na nejnižší úroveň od roku 1995.

V letošním roce by měl prodej v EU podle lednové prognózy Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA) stoupnout o dvě procenta. Evropští spotřebitelé v uplynulých letech kvůli rostoucí nezaměstnanosti omezili nákupy dražšího zboží, jako jsou právě automobily. Díky zlepšujícím se ekonomickým vyhlídkám se však poptávka po automobilech začala zotavovat.

09.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...