1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Růst vývozu elektromobilů z Číny zvyšuje zájem o nové lodě pro přepravu aut

chinese flag1Peking - Čínští výrobci aut a lodní přepravci objednávají rekordní počty lodí určených pro přepravu automobilů. Může za to prudký růst vývozu elektromobilů ze země.

Čína by tak do roku 2028 mohla mít čtvrtou největší flotilu lodí pro přepravu aut na světě, uvedla agentura Reuters.

Čína má v současnosti 33 lodí pro přepravu aut, což je osmá největší flotila těchto lodí na světě, ukazují údaje konzultační společnosti Veson Nautical. Největší flotilu, 283 lodí, má Japonsko. Následuje Norsko se 102 loděmi, Jižní Korea se 72 loděmi a ostrov Man se 61 loděmi.

Čínské společnosti mají nyní objednáno 47 lodí, což je čtvrtina všech objednávek na světě. Mezi kupujícími jsou automobilky SAIC Motor, Chery Automobile a BYD, ale také přepravci COSCO a China Merchants.

"Po dodání této armády do Číny stoupne podíl flotily lodí pro přepravu aut kontrolovaných Čínou ze současných 2,4 procenta na 8,7 procenta," uvedl analytik firmy Veson Andrea de Luca.

Z růstu zakázek profitují zejména čínské loděnice. Ty se na celosvětových objednávkách podílejí 82 procenty, ukázaly údaje.

Čínské automobilky zesílily svoji expanzi na zahraniční trhy, kde jsou ceny jejich vozidel vyšší než doma, kvůli cenové konkurenci na domácím trhu a zpomalující ekonomice. Loni tak Čína předstihla Japonsko a stala se největším vývozcem automobilů.

Výrobce elektromobilů BYD loni vyvezl více než 240.000 aut, což představuje zhruba osm procent jeho globálního prodeje. Letos plánuje vyvézt 400.000 vozů.

Také zahraniční automobilky jako Tesla a Volkswagen zvýšily v Číně výrobu určenou pro vývoz. Chtějí tak využít výhod nákladově efektivního dodavatelského řetězce v zemi.

Růst nákladů na přepravu a podpora místních vlád přiměly výrobce automobilů k nákupu vlastních lodí. Do konce roku 2023 stoupla denní sazba za pronájem přepravní lodi s kapacitou pro 6500 vozů na 115.000 USD (2,7 milionu Kč). To je více než sedminásobek průměru z roku 2019, ukázaly údaje konzultační firmy Clarkson.

Růst vývozu ale také přiměl USA a EU k obvinění Číny, že se snaží vypořádat s nadbytečnou průmyslovou kapacitou tím, že zaplavuje jejich trh levnými výrobky. Čínská vláda tvrdí, že zaměření na kapacitu je zavádějící a EU a USA podceňují inovace a přeceňují úlohu státní podpory v podpoře růstu.

12.04.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...