1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Tatra začne se sériovou výrobou agrotahače koncem roku

tatra logoBrno - Kopřivnická automobilka Tatra začne se sériovou výrobou svého speciálního šestikolového vozidla pro zemědělce patrně až koncem letošního roku. Chce mít nejdříve hotovou globální homologaci.

V příštím roce patrně bude podle zájmu odběratelů vyrábět desítky kusů. ČTK to na veletrhu Techagro v Brně řekl manažer obchodu Tatry Václav Vitásek.

Firma zatím vyrobila pouze několik kusů agrotahače, upravuje je podle přání zákazníků, kterými jsou zejména české zemědělské firmy. Celkem už jezdí pět kusů, dalších 12 je ve výrobě. Tatra je vyrábí jako přestavby v kusovém provedení. Svou homologaci musí mít každý kus zvlášť.

Homologaci na traktor vyžadují právě zemědělské firmy, je to pro ně výhodnější. Za vývojem stroje byly požadavky zemědělců, kteří chtěli ušetřit v přepravě. "Zjistili, že ideální je soustava tahač a návěs," uvedl Vitásek.

Agrotahač je podle firmy náhrada za velké traktory, které tahají přívěsy. Vůz má tři nápravy, přičemž při rychlosti do 40 kilometrů v hodině má řiditelnou přední i zadní nápravu. Na silnici se Tatra tváří jako normální auto, na poli zpomalí a začne se chovat jako traktor. Vůz je postavený na nejmodernějším tatrováckém modulu, Tatře Phoenix.

Tatra se nejvíce uplatní v nejtěžších terénech. Vůz má být výhodný pro větší zemědělské podniky nebo provozovatele bioplynových stanic, kde je nutné přepravit velké množství surovin. "Efektivita v dopravě je dána množstvím a četností přepravy," uvedl Vitásek.

Podle něj zemědělské podniky mají auta, která dosluhují. Musí ale za ně platit silniční daň. Proto nový agrotahač bude vedený jako traktor, což je pro zemědělce výhodnější. "Homologace na traktor je v zásadě podle zemědělců podmínkou," uvedl Vitásek. Vůz ale nebude smět na dálnici.

Tatra je tradičním výrobcem nákladních vozů. Od loňského dubna automobilku vlastní z 65 procent Jaroslav Strnad a ze 35 procent společnost Promet Tools Reného Matery. Automobilka vyrobila za první dva měsíce letošního roku v Kopřivnici na Novojičínsku 97 vozidel, loni za stejnou dobu jich bylo o osm méně. Pro zahraniční zákazníky bylo určeno 83 z vyrobených vozů. Celkem chce letos Tatra prodat 760 automobilů.

09.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...