1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Americká chemická firma Albemarle koupí Rockwood za 6,2 mld USD

Albemarle-logoBaton Rouge - Americký výrobce speciálních chemikálií Albemarle koupí za 6,2 miliardy dolarů (125 miliard Kč) konkurenční společnost Rockwood Holdings.

Rozšířená firma se sídlem v Baton Rouge v Louisianě bude lídrem trhu v několika lukrativních oblastech chemického průmyslu, sdělila Albemarle.

Sektor speciálních chemikálií zažívá v posledních letech koncentraci a na obory charakteristické vysokými maržemi se zaměřují i velké koncerny jako Dow Chemical. Albemarle získá po akvizicí přední pozici na trhu materiálů pro lithiové baterie, katalyzátorů pro rafinerie, bromu a produktů pro úpravu povrchů.

Albemarle nabídla akcionářům Rockwoodu odkoupení za hotovost a vlastní akcie. Nabídka ohodnocuje akcii firmy na 85,53 dolaru, což je 13 procent nad pondělní závěrečnou cenou akcií Rockwoodu. Akcionáři Rockwood Holdings budou po spojení vlastnit asi 30 procent akcií firmy, která bude nadále vystupovat pod jménem Albemarle.

Albemarle čeká, že díky akvizici se její zisky na akcii zvýší již v prvním roce. Do roku 2016 by měla s pomocí transakce dosáhnout ročních úspor kolem 100 milionů dolarů.

16.07.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...