1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ČEZ uzavřel dohodu s Albánií, získá zpět 2,75 miliardy Kč

CEZ logoPraha - ČEZ uzavřel s Albánií, která loni firmě odebrala licenci, dohodu o narovnání. ČEZ podle ní získá zpět do roku 2018 v ročních splátkách 100 milionů eur (asi 2,75 miliardy Kč),

tedy částku zhruba odpovídající počáteční investici do nákupu albánské distribuční společnosti CEZ Shpërndarje. Součástí dohody jsou i podmínky ukončení sporu před mezinárodním arbitrážním soudem. ČTK o tom informovala mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

Podle dohody obdrží ČEZ za úhradu pohledávek a převod podílu v CEZ Shpërndarje kompenzaci 95,5 milionu eur. Dalších 4,5 milionu eur už firma dostala. Dohoda je podmíněna splněním několika podmínek, jako jsou vystavení bankovní garance, schválení albánskou vládou a ratifikace albánským parlamentem. Dohodu také musí schválit statutární orgány ČEZ. ČEZ Albánii podle mluvčí nic platit nebude.

Dokument byl podepsán ve Vídni pod dohledem Sekretariátu energetického společenství. "Sjednanou dohodu považuji za úspěch zejména vzhledem k tomu, že se získanými finančními prostředky budeme moci disponovat výrazně dříve, aniž bychom museli čekat řadu let na výsledky arbitráže. Dohoda je koncipována tak, že finanční kompenzace bude zajištěna renomovanou evropskou bankou," uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

"ČEZ sice na celé albánské transakci ztrácí asi dvě miliardy korun, ale příjem 100 milionů eur a rychlé ukončení sporu je zřejmě lepší než mezinárodní arbitráž, která obvykle znamená dlouhý a poměrně nákladný proces. Navíc s negarantovaným výsledkem," uvedl energetický expert společnosti ENA Jiří Gavor. "Je to jednoznačně pozitivní informace. Dohoda je lepší než arbitráž. Není jisté, že v případě prohrané arbitráže by se Albánie tímto výsledkem řídila," řekl analytik J&T Bohumil Trampota.

Mírně pozitivně vnímá dohodu analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. "ČEZ nemusí podstoupit arbitráž s těžko odhadnutelnou délkou trvání a nejistým výsledkem. Jedná se tedy nakonec o relativně příznivou tečku za diskutabilní investicí firmy v Albánii," uvedl.

Podle analytika BH Securities Petra Hlinomaze může být otázkou, zda a v jaké výši bude mít Albánie na splátky. "Patrně by zde vypomohla Evropská unie. V tomto kontextu může být úspěchem, pokud by ČEZ obdržel první splátku již v letošním roce," uvedl Hlinomaz.

Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009, když za zhruba 102 milionů eur (asi 2,8 miliardy Kč) koupila 76 procent v tamním distributorovi CEZ Shpërndarje. Loni v lednu odebral albánský regulační úřad společnosti licenci s odůvodněním, že firma nezajistila dovoz elektřiny a neinvestovala do rozvodné sítě. Do vedení distributora dosadil státního administrátora, čímž společnost ČEZ ztratila nad firmou kontrolu a de facto Albánii opustila.

ČEZ loni v květnu zahájil mezinárodní arbitráž. Požadoval náhradu škody za to, že nebyla ochráněna jeho investice do CEZ Shpërndarje. Právě kvůli sporu ČEZ s albánským státem byla podle dřívějších informací ČR připravena zablokovat Albánii přidělení statusu kandidátské země EU. Ministři zahraničí EU ale dnes Albánii postavení kandidátské země potvrdili.

Než proces postoupí do dalších fází vyjednávání o vstupu Albánie do EU, bude ČR požadovat, aby byly odstraněny trvající problémy v oblasti ochrany základních unijních svobod, ochrany investic, právního státu, uvedl dnes premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj je pro ČR také podstatné, aby dohody mezi ČEZ a Albánií byly naplněny.

Kromě Albánie má ČEZ problémy i v dalších balkánských zemích, kam investoval. V Bulharsku mu hrozí pokuty a v krajním případě odebrání licence. ČEZ Bulgaria ale v polovině května označil výtky auditu bulharského regulátora DKEVR za výjimečné případy, které jsou řešitelné. V Rumunsku firma kvůli snížení tamních dotací pro obnovitelné zdroje uvažuje o prodeji části větrného parku, který tam postavila. Šéf ČEZ Daniel Beneš na začátku měsíce prohlásil, že na Balkánu ČEZ už nechce do budoucna rozvíjet další byznys.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk firmy se loni snížil o 12,3 procenta na 35,2 miliardy korun. Skupina ČEZ v Česku zaměstnává zhruba 20.000 lidí.

30.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...