1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Druhý temelínský blok po téměř dvouměsíční odstávce opět dodává elektřinu

nuclear power 3Temelín - Druhý temelínský blok začal v sobotu večer po téměř dvouměsíční odstávce opět dodávat elektřinu. Operátoři ho k přenosové soustavě připojili po výměně třetiny palivových souborů. Energetici také zkontrolovali bezpečnostní systémy nebo turbínu. Při odstávce zvládli přes 16.000 činností včetně 68 investičních akcí.

V Temelíně to byla letošní poslední plánovaná odstávka. První blok byl odstavený necelé dva měsíce od 7. dubna do 8. června. Novináře o tom dnes informoval temelínský mluvčí Marek Sviták.

"Najíždění bloku po odstávce je vždy velmi pozvolné. Je spojené s řadou ověřování. První dny nám ukáží, zda nebude potřeba další doladění," řekl ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml.

Druhý temelínský blok začal dodávat elektřinu do přenosové soustavy, když reaktor dosáhl padesátiprocentního výkonu. Na plný by se měl dostat za několik dní. Energetiky teď čekají testy při osmdesátiprocentním výkonu reaktoru, kdy budou ověřovat rovnoměrné rozložení výkonu v reaktoru. Sledovat budou i turbínu, kde při provozu rozhodují setiny milimetrů, uvedl mluvčí.

Při odstávce, jež začala 18. srpna, vyměnili energetici třetinu ze 163 palivových souborů, zkontrolovali i bezpečnostní systémy. I s dodavateli se do prací zapojilo přibližně 1000 lidí. "Odstávky šesti jaderných bloků plánujeme a koordinujeme tak, aby nastal minimální souběh. Je to důležité z hlediska kapacit našich dodavatelů i situace v přenosové soustavě. Z Temelína se teď práce plynule přesouvají na odstávku čtvrtého bloku v Dukovanech, která začne v závěru tohoto týdne," uvedl člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 16,29 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos zatím od začátku roku 11,6 TWh.

13.10.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...