1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Írán a Rusko jsou prý blízko podpisu nové jaderné dohody

nuclear logoMoskva/Teherán - Moskva a Teherán se blíží podpisu dohody o stavbě dvou nových jaderných bloků v íránském Búšehru. Řekl to mluvčí Íránské organizace pro jadernou energii, kterého dnes citovala íránská média.

Búšehr je první jadernou elektrárnou v Íránu. Západ se obává, že tamní reaktor by zemi mohl posloužit jako zástěrka k případnému vývoji jaderné zbraně, Teherán ale veškeré úsilí v tomto smyslu popírá.

Po několika měsících jednání "jsme dospěli k dohodě o vybudování dvou jaderných bloků," prohlásil podle agentury AFP mluvčí. Dohoda je prý připravena k podpisu a íránská strana doufá, že k němu dojde dnes nebo v úterý v Teheránu.

Teherán chce rozložit zdroje energií tak, aby byl z hlediska domácí spotřeby méně závislý na ropě a plynu. Země plánuje postupně postavit dalších 20 jaderných bloků, z toho čtyři v Búšehru, napsala AFP. "Předběžnou dohodu" s Ruskem o výstavbě dalších dvou bloků v Búšehru Írán oznámil loni v březnu.

Šéf ruské ruské státní jaderné korporace Rosatom Sergej Kirijenko dnes v Moskvě oznámil, že definitivní smlouva bude podepsána do konce roku. Podle agentury ITAR-TASS také uvedl, že obě země se už dávno dohodly na tom, že po uvedení do provozu prvního jaderného reaktoru v Búšehru posoudí možnost rozšíření elektrárny, neboť je "tam dostatek místa pro postavení ještě dvou bloků". K vybudování dalších dvou takovýchto objektů je prý nutné podepsat dodatek ke stávající mezivládní dohodě a také příslušné kontrakty mezi jednotlivými firmami.

Termíny vybudování energetických bloků by podle Kirijenka měly být stanoveny rovněž do konce letošního roku.

28.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...