1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Italové zvažují prodej největšího výrobce elektřiny na Slovensku

Enel logoBratislava - Italský koncern Enel zvažuje prodej svého kontrolního podílu v největším výrobci elektřiny na Slovensku, společnosti Slovenské elektrárne (SE). S odvoláním na šéfa SE to napsal slovenský tisk.

Zájem o slovenský podnik v minulosti projevil i český ČEZ, jehož v privatizačním tendru slovenské vlády porazil právě Enel.

"Naše skupina zvažuje prodej různých aktiv. Slovenské elektrárne nejsou jediným aktivem, o kterém se uvažuje," poznamenal generální ředitel SE Luca Agnese.

Enel ovládl slovenského výrobce elektřiny v roce 2006. V soutěži o 66 procent akcií podniku zvítězil před společností ČEZ a ruským podnikem RAO UES. Za kontrolní podíl v SE zaplatil 840 milionů eur (podle současného kurzu 23 miliard Kč). Zbylých 34 procent akcií má pod kontrolou slovenská vláda prostřednictvím Fondu národního majetku.

Slovenské elektrárne v současnosti pracují na dostavbě třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny v Mochovcích na jižním Slovensku. Oproti původním předpokladům se přitom celý projekt prodraží a dokončení obou bloků opozdí.

19.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...