1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Největšímu polskému těžaři uhlí KW může hrozit bankrot

minerVaršava - Finanční situace největší polské uhelné společnosti Kompania Weglowa (KW) je kvůli propadu cen uhlí na světových trzích velmi špatná a podniku může hrozit bankrot.

Na tiskové konferenci to řekl předseda představenstva společnosti Miroslaw Taras. Hrozba insolvence bude podle něj aktuální hlavně v případě, že firma nezíská od věřitelů souhlas s plánem prodloužení splatnosti svých dluhopisů.

"Pokud se situace na trhu dál nezhorší, doufáme, že do konce června budeme mít řešení, které nám umožní přežít minimálně do konce roku," řekl Taras, jehož citovala agentura PAP. "Jestliže se nám toho (nového rozložení splatnosti dluhopisů) dosáhnout nepodaří, může nám ve druhém pololetí hrozit reálné nebezpečí, že budeme muset vyhlásit bankrot," dodal.

Státem vlastněná KW loni utrpěla čistou ztrátu 700 milionů zlotých (4,7 miliardy Kč). Za první čtyři měsíce tohoto roku se už ztráta pohybuje kolem 250 milionů zlotých, řekl dnes Taras. Podle něj nemohou polské doly konkurovat dovozu v situaci, kdy se světové ceny černého uhlí pohybují kolem 200 zlotých za tunu, zatímco náklady KW se pohybují mezi 205 a 380 zlotými na tunu.

Světové ceny černého uhlí proti roku 2011 klesly o 40 procent. Situaci polského sektoru těžby uhlí dál zhoršuje pokles cen elektrické energie, měnící se mix energetických zdrojů a vysoký dovoz.

Do konce června má KW předložit ministerstvu hospodářství záchranný plán. Ten počítá s omezením těžby na nejméně efektivních dolech včetně propouštění, uvedl Taras. Podnik nyní zaměstnává zhruba 54.000 lidí.

Polské těžaře stahují podle analytiků do ztrát i politicky mocné odbory, které udržují zaměstnanost v dolech na neudržitelně vysoké úrovni. Podle loňské zprávy konzultační společnosti Ronald Berger podkopává konkurenceschopnost polského hornictví vedle nákladné a nepružné pracovní síly i neefektivní využívání strojního vybavení a nadprodukce.

21.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...