1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Opava díky energetickým úsporám ročně ušetři téměř pět milionů Kč

ceske-korunyOpava - Opavský magistrát díky energetickým úsporným opatřením, které nechá udělat v deseti svých budovách, ročně ušetří téměř pět milionů korun.

Městské lázně například přejdou na jinou kotelnu, zimní stadion bude mít zase úsporné osvětlení a termostatické hlavice na topení. Navíc sdružení soukromých firem uhradí veškeré náklady spojené s výměnou technologií. Město mu pak bude tuto investici deset let splácet z ušetřených peněz. ČTK to dnes řekl primátorův náměstek Dalibor Halátek.

Město firmu vybralo ve výběrovém řízení před lety. Nějakou dobu pak trvaly přípravy projektu. "Úspory nám dodavatel garantuje. Pokud jich přijatými opatřeními nedosáhneme, rozdíl uhradí. Investici budeme splácet ročně částkou 4,3 milionu korun. Po deseti letech bude zařízení naše," uvedl Halátek.

Energetické úspory se budou týkat deseti městských objektů. Městské lázně například čeká změna způsobu vytápění. Přejdou z lokální na blokovou kotelnu. Odpadní teplo ze sousedního stadionu se bude využívat k ohřevu vody v bazénu. Stejně jako zimní stadion i lázně získají nové úspornější osvětlení. V případě stadionu to ještě bude využití odpadního tepla, které vydávají chladicí kompresory, pro ohřev vody.

Úpravy se budou týkat i několika škol. Bude se spořit při výrobě, regulaci a distribuci teplé vody. Plánuje se instalace úsporného osvětlení. Snížit by se měla i spotřeba vody. 

Sdružení dvou firem, které vyhrálo ve výběrovém řízení, proinvestuje v Opavě 33 milionů korun. Stávající provozní náklady za energie a vodu v deseti vybraných městských budovách ročně převyšují 16 milionů korun. Firmy garantují, že město ročně ušetří oproti současnému stavu 4,9 milionu korun. Dodavatelům energií tak Opava v budoucnu nezaplatí více než 11,1 milionu korun. Částku 4,3 milionu korun pak bude deset let splácet vítěznému sdružení.

18.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...