1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

OPEC do konce roku ponechá těžební kvóty beze změn

opec logoVídeň - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se dohodla na zachování limitu produkce ropy na dalších šest měsíců na současné úrovni 30 milionů barelů denně.

V závěru schůzky ministrů členských zemí OPEC ve Vídni to prohlásila nigerijská ministryně ropného průmyslu Diezani Alisonová-Maduekeová.

Dvanáctičlenný kartel je spokojen se současnými cenami, které se pro severomořskou ropu Brent pohybují kolem 110 dolarů za barel. Pohodlně tak zůstávají nad úrovní 100 dolarů za barel, jak si přeje Saúdská Arábie a další členové kartelu. Rozhodnutí nechat těžební limit pro druhé pololetí letošního roku na současné úrovni se všeobecně očekávalo.

"Je zde konsensus těžbu neměnit. Trh je stabilní, ceny jsou na dobré úrovni," řekl ještě před zahájením schůzky venezuelský ministr pro ropu Rafael Darío Ramírez, jehož citovala agentura AFP.

Cena Brentu dnes dopoledne vystoupila nad 110 dolarů za barel. Jedním z důvodů jsou násilnosti v Iráku, které vyvolávají znepokojení ohledně prognózy dodávek ropy na trh. K růstu cen ropy všeobecně přispívají i dva členské státy OPEC, Libye a Írán, kde je produkce ropy nižší než kapacity obou zemí. V prvním případě je důvodem hluboký chaos hraničící s anarchií, ve druhém mezinárodní sankce.

OPEC se na světové produkci ropy podílí zhruba třetinou.

19.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...