1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Paříž finančně podpoří zateplování a stavbu obnovitelných zdrojů

PolystyrenPaříž - Francouzská vláda představila program daňových úlev a levných úvěrů na zateplování budov. Paříž také podpoří investice do obnovitelných zdrojů energie, aby jejich podíl v příštích letech výrazně rostl.

Plán oznámila ministryně životního prostředí Segolene Royalová spolu s ministrem financí Michelem Sapinem.

"Tento plán ochrání životní prostředí a vytvoří pracovní místa," prohlásila Royalová, kterou citovala agentura Reuters. Francie by do roku 2030 v rámci cílů celé Evropské unie měla zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektrické energie na 40 procent ze současných čtrnácti.

Stát bude rozdělovat finanční pomoc občanům a firmám a na podporu obecních projektů obnovitelných zdrojů vyčlení sumu pět miliard eur (137 miliard Kč), uvedli ministři. Majitelé domů si budou moci odepsat z daní 30 procent nákladů na zateplení do maximální výše 16.000 eur (asi 439.000 Kč) na domácnost. Vláda rovněž zjednoduší přístup k bezúročným půjčkám na rekonstrukce.

Státní investiční banka BPI France založí podle vládního plánu garanční fond pro úvěry malým a středně velkým firmám v oboru zateplování staveb a výstavby zařízení pro obnovitelné zdroje. Vláda umožní obyvatelům získávat podíly v blízkých větrných a solárních elektrárnách a umožní jejich výstavbu financovat vydáváním takzvaných zelených dluhopisů.

Francie v minulých letech nepodporovala rozšiřování obnovitelných zdrojů tak mohutně jako jiné země EU v čele s Německem, které se kvůli tomu dostaly do problémů a podporu musely začít výrazně omezovat. Většinu elektrické energie ve Francii produkují nízkoemisní jaderné elektrárny, podle návrhu nové energetické koncepce by se ale jejich dominance měla v budoucnu zmírnit.

30.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...