1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Plynovod mezi Finskem a Estonskem byl uzavřen kvůli podezření z úniku plynu

gas pipeline1Helsinky - Podmořský plynovod spojující Finsko a Estonsko byl odstaven z provozu kvůli neobvyklému poklesu tlaku. Uvedl to finský provozovatel plynárenské soustavy Gasgrid. Žádné další podrobnosti zatím neposkytl, pouze dodal, že záležitost se prošetřuje.

"Na základě pozorování máme podezření, že z podmořského plynovodu mezi Finskem a Estonskem uniká plyn," uvedl Gasgrid v prohlášení. Pokles tlaku byl zaznamenán těstě před druhou hodinou ranní Gasgridem a estonským provozovatelem přepravního systému Elering.

Podle Gasgridu jsou ventily plynovodu uzavřeny a únik je tak zastaven. Gasgrid ve spolupráci s Eleringem záležitost prošetřuje. Stav finské plynárenské soustavy byl ráno stabilní a dodávky plynu ve Finsku zajišťuje plovoucí terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG). Plyn má na celkové spotřebě energie ve Finsku podíl asi pět procent. Spotřebitelé v Estonsku dostávají plyn ze sousedního Lotyšska, uvedla agentura Reuters.

Plynovod Blaticconnector je dlouhý 77 kilometrů a vede mezi finským městem Inkoo a estonským Paldiski. Komerční provoz zahájil začátkem roku 2020. Kromě LNG je jediným kanálem pro dovoz plynu do Finska od zastavení dodávek z Ruska v květnu 2022. Plyn může téct plynovodem oběma směry, v závislosti na tom, kde je největší poptávka. V době incidentu přepravoval plyn z Finska do Estonska v objemu zhruba 30 gigawatthodin denně.

V roce 2022 poškodily výbuchy plynovod Nord Stream v Baltském moři, kterým tekl ruský plyn do Německa. Úřady výbuchy označily za úmyslné sabotáže.

12.10.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...