1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Těžba a spotřeba ropy v USA loni rostla nejvíce na světě

oil barrelsLondýn/Moskva - Spotřeba ropy ve Spojených státech loni rostla co do objemu nejsilněji na světě a poprvé od roku 1999 předstihla růst spotřeby v Číně. Díky rozvoji těžby z břidlicových ložisek v USA rekordně rostla i těžba a rezervy ropy.

Spojené státy tak zásadně přispěly k tomu, že světové prokázané rezervy ropy se v roce 2013 zvýšily o více než jedno procento. V dnešní výroční zprávě to uvedla britská ropná společnost BP.

Spojené státy loni zaznamenaly druhý rok po sobě rekordní růst produkce ropy. Ta podle zprávy BP vzrostla o 13,5 procenta nad deset milionů barelů denně (b/d).

"Obrovské investice v USA umožnil a podpořil příznivý regulační režim, což vedlo k tomu, že Spojené státy loni zvýšily těžbu ropy nejvíce na světě. Nárůst v USA byl dokonce jedním z nejvyšších ročních vzestupů produkce ropy, jaký svět kdy zažil," uvedl hlavní ekonom BP Christopher Ruhl. Podle něj prudký růst těžby v USA také vysvětluje stabilitu cen ropy za poslední tři roky, kdy bylo cenové kolísání nejnižší od počátku 70. let.

BP svou roční zprávu vydává od roku 1951 a od té doby si tento dokument získal renomé klíčového statistického zdroje pro celé odvětví. Dnešní zprávu BP prezentovala v Moskvě.

Spotřeba ropy v USA se zvýšila o 400.000 b/d na 18,9 milionu b/d a vzhůru ji vedla silná poptávka průmyslového sektoru, uvedl podle agentury Reuters Ruhl. Poptávka v Číně stoupla o 390.000 na 10,8 milionu b/d a zpomaloval ji tamní hospodářský útlum, kvůli němuž tempo loňského růstu sestoupilo na minimum za 14 let. Celková čínská poptávka po energii stoupla jen o 4,7 procenta, což bylo výrazně pod desetiletým průměrným tempem 8,4 procenta.

Celosvětová těžba ropy stoupla o 0,6 procenta a nedokázala držet krok s růstem spotřeby. Silný nárůst těžby v USA ale nahradil takřka celý výpadek dodávek z Libye, Nigérie a Iráku, uvedla BP.

Společnost zvýšila odhad globálních prokázaných rezerv ropy pro konec roku 2013 proti loňské zprávě o 1,1 procenta na 1,688 bilionu barelů, což odpovídá 53,3 roku současné světové těžby. Rezervy v USA vyskočily díky rozvoji břidlicových ložisek o 26 procent na 44,2 miliardy barelů, zásoby Ruska stouply o 6,7 procenta na 93 miliard barelů.

Naopak odhad zásob zemního plynu BP už druhý rok po sobě snížila, protože pokračující nárůst v USA nestačil pokrýt pokles v Rusku a Kataru. Globální prokázané zásoby, jejichž výše je závislá na přípravě nových zdrojů k těžbě, klesly o zhruba jedno procento na objem odpovídající 54,8 roku světové těžby. Z toho zásoby v Rusku, které představují asi šestinu světových rezerv, se snížily o pět procent.

Světová spotřeba energie loni zrychlila růst na 2,3 procenta z předloňského tempa 1,8 procenta, vzestup ale zůstal pod desetiletým průměrem 2,5 procenta. Rozvíjející se ekonomiky se na růstu spotřeby podílely asi 80 procenty.

Světovým energetickým trhům loni dominovalo levné uhlí, jehož spotřeba vzrostla o tři procenta. Podíl uhlí na globální spotřebě energetických zdrojů se zvýšil na 30,1 procenta a dosáhl nejvyšší úrovně od roku 1970. Uhlí je hlavním zdrojem energie pro rychle rostoucí ekonomiky rozvíjejícího se světa, jeho spotřeba ale navzdory politice omezování emisí rostla i v zemích jako je Německo.

"Evropa zvyšuje emise oxidu uhličitého, protože využívá příliš mnoho uhlí, které je nyní levné," řekl začátkem června agentuře Bloomberg finanční ředitel ropné společnosti Royal Dutch Shell Simon Henry.

Podíl ropy na světové spotřebě primárních energetických zdrojů klesl čtrnáctý rok po sobě a sestoupil na 32,9 procenta. Spotřeba zemního plynu se loni zvýšila o 1,4 procenta, což byla zhruba polovina dlouhodobého průměru, a tato surovina se na světové spotřebě podílela 23,7 procenta. Využívání plynu rostlo podle zprávy BP podprůměrně všude kromě Severní Ameriky, kde "břidlicová revoluce" zajistila nové zdroje pro jeho dodávky.

21.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...