1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ukrajina se chystá na plynový půst, navrhuje Moskvě jednání

gas pipelineKyjev/Moskva - Jen víkend podle Moskvy dělí Ukrajinu od zpřísněného režimu plynových dodávek, který ruský Gazprom hrozí zavést v případě nesplacení alespoň části ukrajinského dluhu.

Rusko znovu varovalo, že jeho cenový návrh 385 dolarů za tisíc krychlových metrů plynu je poslední a následovat bude už jen požadavek platby předem. Cenové představy Kyjeva jsou přinejmenším o 60 dolarů nižší a Rusku se nelíbí. Ukrajina nicméně navrhuje jednat až do vypršení pondělního ultimáta.

Pokud ukrajinský Naftogaz nezaplatí část dluhu ve výši 1,95 miliardy dolarů, nedostane z Ruska od pondělí ani kubík bez platby předem, tvrdí Gazprom. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk reagoval dramatickou výzvou ukrajinským odběratelům, aby se připravili na vypnutí kohoutků. Pověřil zároveň národní regulační komisi, aby zavedla "hospodářsky odůvodněné" tarify za přepravu ruského plynu přes ukrajinské území.

O viníkovi cenového sporu má Jaceňuk jasno. "V souvislosti s tím, že Rusko záměrně a jednostranně odmítlo urovnat tento konflikt, dochází k podkopání energetické bezpečnosti Ukrajiny a Evropské unie," uvedl ukrajinský premiér.

Přesto je Kyjev připraven dál jednat. Nabídku nových třístranných rozhovorů dnes adresoval do Moskvy ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan. V telefonické besedě s eurokomisařem pro energetiku Güntherem Oettingerem řekl, že jednání zástupců Ukrajiny, Ruska a Evropské unie by se mohlo konat "v nejbližších dnech počínaje sobotou, v Kyjevě nebo v jakémkoli městě EU".

Oettinger podle ukrajinských zdrojů Prodanův návrh v zásadě podpořil. Doporučil uspořádat "technická jednání" v sobotu dopoledne v Kyjevě na úrovni šéfů Naftogazu a Gazpromu. Rusko na návrh zatím nereagovalo.

Dramatická diskuse o zemním plynu je kulisou bojových akcí, které na východě Ukrajiny neustaly ani dnes. Ukrajinská armáda údajně po razantním zásahu "vyčistila" od povstalců důležitý přístav Mariupol. Kyjev a Moskva se zároveň obvinily z pohraničních provokací. Podle ruské pohraniční služby pronikly přes hranice do ruské Rostovské oblasti dva ukrajinské bojové transportéry. Velení ukrajinské "protiteroristické operace" na východě země naproti tomu oznámilo, že na jihu Doněcké oblasti narušil ukrajinskou hranici ruský bojový vrtulník.

Trvající napětí zhoršuje humanitární situaci v Doněcké a Luhanské oblasti, odkud podle ukrajinských úřadů uprchlo kolem 10.000 lidí. Ruské odhady jsou několikanásobně vyšší. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov dnes o osudu civilistů telefonicky hovořil se svým ukrajinským protějškem Andrijem Deščycjou. Vyzval k otevření humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů, které by podle Lavrova měly směřovat z Ukrajiny do Ruska.

Lavrov "zdůraznil význam poskytnutí humanitární pomoci obyvatelům jihovýchodní Ukrajiny a vytvoření náležitých podmínek pro bezpečný odjezd uprchlíků z tohoto regionu na území Ruské federace". Zdůraznil, že zvláštní péče by měla být věnována zejména dětem žijícím v Doněcké a Luhanské oblasti. Ukrajina s vytvořením koridorů počítá, z bojových zón by ale měly vyvést civilisty opačným směrem do ukrajinského vnitrozemí.

21.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...