1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výroba elektřiny v Pardubickém kraji v roce 2023 meziročně klesla o třetinu

electicity pylon 2Pardubice - Výroba elektřiny v Pardubickém kraji v roce 2023 meziročně klesla o třetinu, zejména vlivem nižší produkce parních elektráren.

Již druhým rokem se výrazně snížila spotřeba elektřiny v regionu, klesla o sedm procent, v celé České republice to bylo o čtyři procenta. Meziroční snížení spotřeby elektřiny v domácnostech v kraji o 5,9 procenta bylo v mezikrajském srovnání největší, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Rozhodující část instalovaného výkonu elektráren v kraji tvoří parní elektrárny ve Chvaleticích a Opatovicích nad Labem. V letech 2016 až 2022 se na celkovém výkonu elektráren v regionu podílely 86 procenty, vloni se jejich zastoupení snížilo o jeden procentní bod. Druhým nejvýkonnějším zdrojem jsou od roku 2010 v kraji fotovoltaické elektrárny s podílem 6,8 procenta na krajském výkonu v roce 2023, což je ve srovnání s předchozím rokem nárůst o 0,3 procentního bodu. Třetí nejvyšší zastoupení na instalovaném výkonu v kraji mají elektrárny plynové a spalovací, ke konci roku 2023 to bylo 4,4 procenta, po nich následují s 1,9 procenta elektrárny vodní a s podílem 1,5 procenta elektrárny větrné. Minulý rok byl uveden do provozu jeden z nejvýkonnějších větrných zdrojů v Česku u Žipotína na Svitavsku s instalovaným výkonem 4,2 megawattu (MW).

Podle předběžných údajů bylo v Pardubickém kraji v roce 2023 vyrobeno 4488,5 gigawatthodiny (GWh) elektrické energie, což je o třetinu méně než v roce předchozím. Podíl kraje na celorepublikové výrobě elektřiny oproti roku 2022 klesl o 2,2 procentního bodu na 5,9 procenta. Na meziročním snížení se v regionu hlavní měrou podílelo snížení výroby parních elektráren o 37,1 procenta, pokles výroby o 9,2 procenta postihl i větrné elektrárny. U plynových a spalovacích a fotovoltaických zdrojů bylo snížení jen malé. O 36,6 procenta naopak v kraji meziročně vzrostla produkce elektřiny z vodních elektráren.

V roce 2023 bylo v Pardubickém kraji podle předběžných údajů spotřebováno 2309,5 GWh elektřiny, což je o sedm procent méně než v roce předchozím. Celorepublikový pokles dosáhl přibližně čtyř procent. Spotřeba elektřiny v kraji i celé ČR klesla v loňském roce na dlouhodobé minimum.

V regionu by měl v příštích letech vzniknout značný počet nových větrných elektráren. Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje plánuje výstavbu deseti až 20 na několika místech na Svitavsku a Orlickoústecku. Další připravují soukromé firmy například v Krouně a Vojtěchově na Chrudimsku, v Anenské Studánce na Orlickoústecku nebo u Stašova na Svitavsku.

19.04.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...