1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ČSÚ zveřejní data z průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu za listopad

Czech FlagPraha - Český statistický úřad (ČSÚ) dnes zveřejní výsledky průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu za loňský listopad. V říjnu průmyslová výroba meziročně stoupla o 3,1 procenta, stavební výroba vzrostla o jedno procento a zahraniční obchod ČR skončil v říjnu podeváté v řadě schodkem, tentokrát 26,8 miliardy korun.

Za říjnovým meziročním růstem průmyslu byl výhradně vývoj ve výrobě motorových vozidel. Stejně jako v předchozích dvou měsících se podle statistiků projevila nízká loňská srovnávací základna. Pro analytiky oslovené ČTK představovaly říjnové výsledky českého průmyslu zklamání. Bez efektu nízké srovnávací základny z minulého roku by podle nich byl průmysl v mírném poklesu. V podzimních měsících už podle partnera PwC ČR a experta na krizové poradenství Petra Smutného na některé výrobce dopadly drahé energie takovou měrou, že pozastavovali výrobu.

Zdrženlivě odborníci hodnotili i výsledky českého stavebnictví, podle nich mírný růst neznamená pozitivní trend. Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouzy je potřeba situaci sledovat dlouhodobě. Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek upozornil, že v součtu posledních pěti měsíců výkony stavebních firem za předloňským rokem mírně zaostávají.

Schodek zahraničního obchodu byl vyšší, než očekávali analytici. Podle nich se na negativním výsledku stejně jako v předchozích měsících podepsal zejména dovoz minerálních paliv.

11.01.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI