1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

MŽP dosud vyhlásilo dotační výzvy na pomoc uhelným krajům za 27 mld. Kč

ceske korunyPraha - Ministerstvo životního prostředí (MŽP) dosud vyhlásilo dotační výzvy z operačního programu Spravedlivá transformace (OPST) v hodnotě téměř 27 miliard korun, což představuje skoro 70 procent celkem vyčleněných peněz.

Na jednání senátního podvýboru pro regiony v transformaci to uvedla Radana Leistner Kratochvílová z ministerstva. Evropské dotace míří z programu do Karlovarského, Moravskoslezského a Ústeckého kraje, kde jsou tisíce pracovních míst spojených s těžbou uhlí a jeho následným využíváním pro výrobu energie.

Celkem je pro Česko v programu OPST kolem 40 miliard korun. "Máme vyhlášeny výzvy v hodnotě téměř 27 miliard korun, což je téměř 70 procent programu," uvedla Leistner Kratochvílová. Ministerstvo podle ní dosud obdrželo žádosti celkem o téměř 17 miliard korun. Velkou část představují podle Leistner Kratochvílové strategické projekty, na které půjde zhruba polovina z vyčleněných peněz. Do konce roku chce ministerstvo vyhlásit další výzvy asi za tři miliardy korun, uvedla.

Program má přinést uhelným krajům zejména nové pracovní příležitosti, podpořit malé a střední podniky, investice do výzkumu a vývoje, vzdělávání dětí i dospělých a obnovu území zasaženého těžbou černého i hnědého uhlí.

Pro strategické projekty v Moravskoslezském kraji je ve výzvě připraveno 8,72 miliardy korun, v Ústeckém kraji na tyto počiny zamíří 7,3 miliardy a v Karlovarském kraji je podpoří částka 2,9 miliardy korun. Očekávalo se podle dřívějších informací ministerstva celkem 34 projektů. Leistner Kratochvílová dnes senátorům řekla, že žadatelé předložili dosud 14 projektů, z nichž deset je z Moravskoslezského kraje a po dvou z Ústeckého a Karlovarského kraje.

Tři projekty z programu podle ní odstoupily. Jde mimo jiné o záměr výstavby továrny na výrobu baterií do elektrovozidel, tzv. gigafactory, na místě hnědouhelné elektrárny Prunéřov na Chomutovsku. "Neznamená to, že se nebude realizovat vůbec," zdůraznila Leistrer Kratochvílová. Očekávané celkové náklady projektu měly činit 59 miliard korun, z toho 1,2 miliardy mělo jít z operačního programu.

Leistrer Kratochvílová před senátory také zdůraznila, že velká část podpory z programu je zaměřena na školy, samosprávy a na malé a střední podniky. "Snaha je rozdělit peníze i malých žadatelům a malým projektům," dodala.

21.08.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI