1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výkony slovenského průmyslu klesly i loni, stavebnictví se vrátilo k růstu

slovakia flagBratislava - Tempo meziročního poklesu výkonů slovenského průmyslu loni podle předběžných údajů zpomalilo na 0,6 procenta z předloňských čtyř procent. Stavebnictví reálně vzrostlo o 1,1 procenta po poklesu o 0,7 procenta v roce předchozím. 

Za posledních 15 let se snížily výkony slovenského průmyslu počtvrté. Loni deset z 15 sledovaných průmyslových odvětví na Slovensku zaznamenalo pokles produkce. Z nich nejvýraznější vliv měl propad výroby zboží z gumy a plastů o 8,9 procenta a více než pětinový pokles produkce počítačových výrobků.

Většímu propadu slovenského průmyslu loni zabránila klíčová výroba dopravních prostředků, která rostla nejrychleji od roku 2018 - zvýšila se o 4,9 procenta. Slovensko si v přepočtu na obyvatele udržuje pozici největšího výrobce aut na světě.

V samotném prosinci se produkce slovenského průmyslu snížila meziročně o 0,1 procenta po listopadovém poklesu o dvě procenta.

V Česku se průmyslová výroba loni snížila o 0,4 procenta. Výsledek je nejhorší od roku 2020, který byl ovlivněn omezeními zavedenými kvůli pandemii covidu-19

Výkony slovenských stavebních firem po úpravě o inflaci za celý rok 2023 rostly díky pracím na inženýrským stavbách, které stouply o 14,8 procenta. Naopak z hlediska hodnoty výkonů významnější výstavba budov klesla o 3,9 procenta.

Loni v prosinci stavební produkce na Slovensku reálně klesla meziročně o 12,1 procenta, což byl nejhorší výsledek za poslední téměř tři roky.

Stavební výroba v Česku za celý loňský rok meziročně klesla o 2,6 procenta, o rok dříve stejným tempem naopak vzrostla.

16.02.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI