1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Čínský developer Country Garden má rekordní ztrátu, obává se nesplácení dluhů

construction buildingPeking - Jeden z největších čínských developerů, společnost Coutry Garden, vykázal za první pololetí rekordní ztrátu 6,7 miliardy dolarů (148,3 miliardy Kč). Realitní firma zároveň varovala, že by mohla mít problémy se splácením dluhů, informovala dnes BBC. Čína má druhou největší ekonomiku na světě, její zotavení po pandemii ale slábne.

Kromě toho se potýká s narůstajícím zadlužením samospráv a s rekordní nezaměstnaností mezi mladými lidmi.

Firma také oznámila, že nezaplatila úroky z dluhopisů, které měly být splaceny tento měsíc. Dodala nicméně, že je zatím v třicetidenní lhůtě, kdy ještě může závazky vyrovnat. Podle médií také usiluje o prodloužení lhůty pro splacení dalších dluhopisů. Firma varovala, že pokud se finanční výsledky skupiny budou v budoucnu nadále zhoršovat, mohlo by se stát, že nedokáže splácet své dluhy.

Developer už tento měsíc uvedl, že čeká ztrátu až 7,6 miliardy dolarů. Výsledek byl nakonec blíže dolní hranici firmou odhadovaného rozmezí 45 až 55 miliard jüanů (až 167,2 miliardy Kč).

V roce 2020 začala v Číně platit pravidla, na základě kterých se kontroluje objem peněz, které si mohou velké realitní podniky půjčovat. Problémy na tamním trhu s nemovitostmi mají značné dopady, protože tento trh se na tvorbě hrubého domácího produktu (HDP) podílí asi třetinou. Trh s nemovitostmi v Číně zahrnuje vše od výstavby domů až po firmy vyrábějící zboží, které se do nich dodává.

V centru krize čínského realitního sektoru se nachází společnost China Evergrande Group. Firma na konci minulého roku oznámila, že dluh jí narostl na 340 miliard dolarů. Její finanční problémy se v zemi rozšířily do celého odvětví realit. Své dluhy nesplácí řada dalších developerů, kteří zanechávají nedokončené stavební projekty po celé zemi.

Evergrande vykázala za prvních šest měsíců letošního roku ztrátu 33 miliard jüanů (přes 100 miliard Kč). Akcie firmy na burze v Hongkongu, kde se s nimi začalo znovu obchodovat po téměř 18měsíční pauze, v pondělí odepsaly bezmála 80 procent. Za poslední tři roky ztratily za regulatorního tažení Pekingu proti odvětví realit přes 99 procent své hodnoty.

05.09.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...