1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Hochtiefu meziročně klesl čistý zisk na 31 mil. Kč, tržby ale vzrostly o 16 pct

hochtief1Praha - Čistý zisk stavební firmy Hochtief CZ loni meziročně klesl o téměř polovinu na 31 milionů korun. Její tržby však meziročně vzrostly o 16 procent na 4,7 miliardy korun. Na nižším zisku společnosti se kromě jiného podepsal loňský nárůst cen materiálů, energií a jejich spotřeba.

Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin.

Minulý rok byl podle předsedy představenstva Hochtief CZ Tomáše Korandy pro podnikatele a společnosti obecně náročný. Na vině byla hlavně geopolitická situace primárně spojená s válkou na Ukrajině. "Podle všech prognóz se měl rok 2022 nést ve znamení ekonomického a společenského zotavení po dvou letech pandemie covidu-19 a omezení, která z ní vyplývala. Energetická krize, zdražování komodit a inflace komplikovaly chod téměř ve všech výrobních odvětvích. A stavebnictví patřilo k oborům, kde se tyto dopady projevily velmi silně," uvedl Koranda. Zároveň ale dodal, že minulý rok považuje za úspěšný.

Mezi nejvýznamnější loňské dokončené projekty společnosti patřila například revitalizace spodní části pražského Václavského náměstí, která stála 347 milionů korun, nebo nové lávky pro pěší a cyklisty v Nymburku. Zároveň také slovenská dcera Hochtiefu dokončil úsek rychlostní silnice R2 mezi obcemi Mýtna a Tomášovce ve slovenském okrese Lučenec. Úsek měří 13,5 km a tvoří ho 11 mostů s celkovou délkou 1660 metrů. Loni stavební firma v Brně podepsala smlouvu na výstavbu multifunkční haly za 4,5 miliardy korun a začala s výstavbou linky D pražského metra.

Podle Korandy společnost vstoupila do roku 2023 s řadou připravovaných projektů a do budoucna očekává zlepšení situace. "Rok 2023 považuji za období, ve kterém se může po extrémním loňsku stabilizovat nejen stavebnictví jako klíčové průmyslové odvětví, ale i celková společenská situace," dodal předseda představenstva.

Firma v roce 2022 snížila počet zaměstnanců, osobní náklady se však meziročně zvýšily o 40 milionů korun. Na konci roku 2022 pro společnost pracovalo 932 zaměstnanců, tedy o 35 méně než v roce 2021.

Hochtief CZ je dceřinou společností stejnojmenné největší německé stavební společnosti. Té se podle výroční zprávy v minulém roce meziročně zvýšily tržby o téměř 23 procent na 26 miliard eur (625 miliard korun). Čistý provozní zisk německé mateřské společnosti v roce 2022 činil 522 milionů eur (12,6 miliardy korun).

24.08.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...