1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Lasselsberger dokončuje svou největší investici na jihu Čech za víc než miliardu

Lasselsberger 16Plzeň - Největší český výrobce keramických obkládaček a dlaždic, plzeňská skupina Lasselsberger, dokončuje svoji největší investici za více než miliardu korun.

Ve svém závodě v jihočeských Borovanech zahájí v červenci zkušební provoz nové linky na velkoformátové dlaždice až do rozměru 120 na 240 centimetrů. Skupina se pro investici rozhodla už loni, přestože stavební trh v celé Evropě zažíval propady prodejů o 15 až 30 procent. ČTK to řekl jednatel Roman Blažíček.

Lasselberger loni prodal 19 milionů metrů čtverečních interiérových i venkovních keramických obkladů značky RAKO, meziročně o 25 procent méně. "Neztratili jsme ale nijak zásadně podíl na evropském trhu, protože celý klesl asi o 25 procent. Stavební výroba šla výrazně dolů, což postihlo všechny výrobce stavebních hmot," uvedl. Stabilizace nastala až ve čtvrtém čtvrtletí.

Skupina loni vyvezla 70 procent produkce do 90 zemí světa, což je podíl, který si dlouhodobě drží. Zhruba dvě třetiny exportovaných výrobků nakupuje západní Evropa, zejména Německo, Francie a Rakousko, ale také Slovensko. "Část vozíme mimo EU, ale vinou zdražení energií a dramatického zdražení nákladů jsme se tam stali téměř nekonkurenceschopní. Konkuruje nám tam strašně moc výrobců z Indie, Číny, Turecka i Vietnamu a Brazílie," uvedl. Navíc se stále více prosazují na evropských trzích. "Dramatickému nárůstu dovozů z Indie za poslední dva roky se téměř nedá čelit," řekl Blažíček. Srovnatelný výrobek je až za poloviční cenu.

"Rozhodli jsme se investovat i v této krizi, jednak proto, že se chceme být světovou špičkou v technologiích a dále kvůli tomu, že naplňujeme vizi snižování emise skleníkových plynů," uvedl jednatel. Firma věří, že letos zvýší prodeje o pět procent. "Vývoj je sice zatím podobný, ale věříme, že se sníží sazby hypotečních úvěrů, že se začnou stavět byty a více se rozběhnou privátní investice. Propady prodejů jsou, bohužel, ve všech zemích EU od minus 15 až do 30 procent," řekl. Výrobci obkladů jsou až na konci procesu výstavby, a proto podnik očekává vyšší růst až příští rok.

Hlavní částí stavby v Borovanech je italská výrobní linka, skupina ale musela investovat také do úprav továrny, například střechy za 60 milionů Kč. Pro novou výrobu přijímá 50 zaměstnanců, celkem jich bude v Borovanech do 100. Skupina, jež má 1500 pracovníků v závodech v Rakovníku, Chlumčanech, Borovanech a Horní Bříze, bude mít po dokončení nové linky Borovanech roční výrobní kapacitu 30 milionů metrů čtverečních obkladů.

Lasselsberger investuje do technologie každé dva roky. Naposledy před dvěma lety do nové linky v Rakovníku za půl miliardy korun a v roce 2018 zhruba 800 milionů do nové linky v Chlumčanech. Obě umí vyrábět obklady velkých formátů až do 60krát 120 centimetrů.

Ředitel marketingu Petr Machoň řekl, že se světový trh posouvá do středních a větších formátů na stěny i podlahy. U dlaždic je nejpoptávanější rozměr 60 na 60 cm, u obkládaček 30krát 60 cm. "V Borovanech začneme letos vyrábět formáty 60krát 60 a 120krát 120 centimetrů. O tom, kdy spustíme výrobu největšího formátu 120krát 240 centimetrů, rozhodneme příští rok podle vývoje trhu a poptávky," řekl. Instalace dražších velkých formátů je podle něj složitější i rizikovější na poškození než u malých. Proto skupina loni otevřela školicí středisko v Horní Bříze u Plzně, kde deset pracovníků učí řemeslníky, loni jich tam bylo přes 700. Dalším trendem je podle Machoně stále větší spektrum designů v interiérech.

12.04.2024 Zdroj: ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...