1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Stavební investice v hradeckém kraji loni klesly o 27 procent na 27 mld. Kč

building houses ConstructionHradec Králové - Hodnota stavebních investic v Královéhradeckém kraji, které povolily úřady, loni meziročně klesla o 27 procent na 27,1 miliardy korun z 37 miliard v roce 2022. Přes pokles šlo o druhou nejvyšší hodnotu povolených investic v novodobé historii kraje. V roce 2021 hodnota povolených investic byla na úrovni 19 miliard korun.

Vyplývá to z dat hradecké pobočky Českého statistického úřadu. V celé zemi hodnota povolených staveb loni meziročně vzrostla o 17 procent na 602 miliard korun.

Na orientační hodnotě nově povolených staveb se i loni podílely především nebytové stavby. Jejich hodnota však klesla o 41 procent na 11,5 miliardy korun z 19,4 miliardy. Nutno uvést, že předloni byla významnou povolenou nebytovou stavbou investice Univerzity Karlovy do výstavby dvou budov pro lékařskou a farmaceutickou fakultu za 6,1 miliardy korun. Stavba kampusu začala loni v srpnu, hotová má být v roce 2026.

Hodnota povolených bytových budov loni klesla o sedm procent na 7,4 miliardy korun. Koresponduje to s daty o bytové výstavbě, která loni v kraji meziročně klesla také o sedm procent. Investoři loni v kraji zahájili stavbu 1549 bytů, zatímco předloni jich rozestavěli 1665. Největší propad byl u rodinných domů, a to o 22 procent na 750 zahájených bytů.

Zbytek hodnoty povolených staveb ve výši 8,3 miliardy korun při meziročním poklesu o 15 procent připadl na inženýrské stavby.

Počet vydaných stavebních povolení v kraji loni klesl o osm procent na 4048 povolených staveb. Průměrná hodnota připadající na jednu povolenou stavbu klesla na 6,7 milionu korun z předloňských 8,4 milionu korun.

Mezi významné investory v regionu patří Královéhradecký kraj a města. Kraj chce letos dát do obnovy silnic a mostů rekordní zhruba dvě miliardy korun. Ředitelství silnic a dálnic ČR plánuje miliardy korun do výstavby dalších úseků dálnic D35 a D11. Pět okresních měst v kraji hodlá letos v souhrnu investovat přibližně 1,11 miliardy korun.

22.02.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...