1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Vysoké Mýto připravuje bytovou výstavbu za pivovarem a z bývalého úřadu

panelak 1Vysoké Mýto - Vysoké Mýto na Orlickoústecku pokračuje v přípravě výstavby první etapy bytových domů v lokalitě za bývalým pivovarem. Zvažuje tři varianty, jak by se mohly vybudovat.

Další byty by v režii města měly vzniknout rekonstrukcí budovy bývalého okresního úřadu v ulici generála Závady, řekl novinářům místostarosta Jan Lipavský (Patrioti pro VM).

Pro první bytové domy, které se nyní budou projektovat, by město mohlo prodat potřebné pozemky developerovi. Ten by pak mohl byty pronajímat nebo prodat. Další možností je družstevní výstavba, pro niž by radnice pozemky prodala či vložila do družstva. Budoucí nájemníci a členové družstva by v takovém případě složili například 30 procent ceny ze svého a na větší část nákladů by si vzalo družstvo dlouhodobou hypotéku, na niž by jednotliví členové nemuseli dosáhnout. Třetí varianta pracuje s tím, že by stavebníkem bylo samo město, byty by byly nájemní.

V každém ze dvou čtyřpodlažních domů bude 13 bytů. Jejich velikost bude proměnlivá, převážně půjde o byty s dispozicí 2+kk nebo 3+kk. V budoucnu by za pivovarem mohly vyrůst další bytové domy a domov pro seniory. Na části území jsou už nové rodinné domy.

Celkem 20 bytů, převážně 2+kk a 3+kk, by mělo vzniknout v objektu bývalého okresního úřadu. Radnice pro něj jiné vhodné využití nenašla, proto nyní hledá projektanta na přestavbu. "Buď to opravíme sami, v lepším případě s pomocí dotace, nebo bychom mohli budovu prodat developerovi. Do toho se nám ale asi nebude chtít, je to budova, kterou bychom si zřejmě měli nechat pro sebe a mít možnost s ní nějak nakládat," uvedl Lipavský. Radnice se obává toho, aby ve městě nevznikly ubytovny pro agenturní dělníky, kteří pracují v podniku Iveco Czech Republic, bývalé Karose.

Budova byla postavena v druhé polovině 19. století pro c. a k. berní úřad. Později v domě sídlil okresní úřad a nakonec sloužily prostory domu jako internát a domov mládeže. Mezi lety 2006 až 2008 byl objekt s pomocí státních dotací rekonstruován a měl sloužit pro ubytování studentů středních škol. Rekonstrukce zůstala pro nedostatek peněz nedokončena. Nevyužívanou budovu Pardubický kraj převedl městu spolu s dalšími pozemky a budovami ve Vysokém Mýtě, pro které neměl další využití, a naopak město převedlo kraji pozemky a budovy využívané středními školami zřizovanými Pardubickým krajem.

06.09.2023 TASR

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...