1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Firma Ascend bude znovu používat materiál ze starých baterií pro elektromobily

charging e carNew York - Výrobce materiálů pro baterie Ascend Elements uzavřel dohodu v hodnotě jedné miliardy dolarů (22 miliard Kč) s nejmenovaným výrobcem automobilů. Na jejím základě bude znovu zpracovávat staré baterie na katodový materiál, což je hmota, která tvoří více než třetinu nákladů na baterii pro elektromobily.

Dohoda by měla umožnit výrobu katod pro baterie asi pro 750.000 elektromobilů ročně, řekl agentuře Bloomberg generální ředitel firmy Ascend Mike O'Kronley.

Odvětví výroby elektromobilů ve Spojených státech se už léta potýká s dvěma problémy v dodavatelském řetězci. Jedním je, jak získat důležité materiály pro výrobu baterií, a druhým jak naložit se starými bateriemi po jejich vybití. Dohoda firmy Ascend má za cíl vyřešit oba tyto problémy.

Ascend v současnosti staví závod na výrobu katod v USA a dodávky plánuje zahájit koncem příštího roku. Dohoda pokrývá katody nejméně pro 40 gigawatthodin baterií, což by v roce 2021 stačilo k uspokojení poptávky celé výroby elektromobilů v USA. Podle výpočtu BloombergNEF bude ale do roku 2025 potřeba pětkrát více katod.

Dohoda firmy Ascend je druhou velkou dohodou týkající se výroby katod v USA. Následuje po podobné dohodě z loňského listopadu mezi firmami Redwood Materials a Panasonic Holdings.

Většina katod v současnosti pochází z Číny, zároveň se ale zvyšuje poptávka po bateriových materiálech z USA. Aby bylo možné využít daňových pobídek pro spotřebitele schválených v loňském zákoně o snížení inflace, musejí být baterie pro elektromobily vyrobené v Severní Americe za využití materiálů zpracovaných blízkými obchodním partnery USA, což Čínu vylučuje. Tyto a další pobídky prosazené vládou prezidenta Joea Bidena podnítily od loňského srpna investice za více než 70 miliard USD v oblasti nazývané nový americký bateriový pás, který se táhne zhruba od Michiganu po Georgii.

Firmu Ascend založili v roce 2015 dva výzkumníci z oblasti baterií. Vyvinuli postup pro extrakci složitých katodových chemikálií přímo z rozdrceného bateriového materiálu. Přeskočili tak pracný proces, kdy se nejprve extrahuje každý minerál zvlášť. V současnosti firma ve svém závodě v Georgii recykluje materiály z baterií z vyřazené spotřební elektroniky a výrobního odpadu ze závodů provozovaných mimo jiné společnostmi Honda Motor a Hitachi.

14.06.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...