1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Hyundai a LGES investují v USA do výroby baterií další dvě miliardy USD

Electric battery factoryNew York - Jihokorejské společnosti Hyundai Motor Group a LG Energy Solution (LGES) investují další dvě miliardy USD (44,4 miliardy Kč) do výroby baterií pro elektromobily v americkém státě Georgia. Závod na baterie je součástí výrobního komplexu, ve kterém se budou montovat elektromobily Hyundai.

Celková investice do závodu se tak zvýší na více než 7,5 miliardy USD, oznámily společnosti.

Kromě navýšení investice také firmy najmou dalších 400 pracovníků. Celkový počet zaměstnanců by se tak měl zvýšil na 8500.

Hyundai je významným výrobcem automobilů a LGES předním výrobcem lithium-iontových baterií používaných k pohonu elektromobilů. Hyundai plánuje zahájit výrobu vozů v novém závodě v roce 2025, uvedla agentura AP.

Mluvčí Hyundai Michael Stewart upozornil, že další investice a nová pracovní místa neznamenají zvýšení výroby baterií. Společnosti stále očekávají, že závod bude dodávat baterie pro 300.000 elektromobilů ročně, což je předpokládaná počáteční kapacita výroby přilehlého montážního závodu na elektromobily. Hyundai ale plánuje později rozšířit výrobu až na 500.000 vozů.

V poslední době výrobci elektromobilů a baterií masivně investují do nových závodů v USA. Může za to americký zákon o snižování inflace, podle kterého musí být elektromobily montovány v Severní Americe a určité procento komponentů a surovin u baterií musí pocházet ze Severní Ameriky nebo partnera, se kterým mají USA dohodu o volném obchodu, aby bylo možné získat na tento vůz plnou daňovou úlevu 7500 USD. Vozy Hyundai Motor a sesterské automobilky Kia v současnosti nemají nárok na tuto úlevu.

LGES dodává také dalším automobilkám, včetně společností Tesla a General Motors. Závod s automobilkou Hyundai bude již sedmým závodem na baterie, který má v provozu nebo ve výstavbě v USA.

Hyundai má v USA také společný podnik na výrobu baterií pro elektromobily s firmou SK On, bateriovou divizí firmy SK Innovation. Také tento závod má zahájit výrobu v roce 2025 a zaměstná 3500 osob.

08.09.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...